Лісівники Брустурянського лісомисливгоспу вирощують сосну кедра європейського (ВІДЕО)

4 роки ago admin 0

Лісівники ДП “Брустурянське ЛМГ” вирощують сосну кедра європейського! Чули про сосну кедра європейського однак не знаєте де її побачити? Тоді вам дорога до лісфонду Брустурянського лісомисливського господарства. Саме тут, на висоті близько 1300 м. над рівнем моря, розкинувся ботанічний заказник місцевого значення “Горгани і Тавпіширка”.

Лісівники не тільки охороняють та доглядають за деревами, але й намагаються примножувати їх. Так у однойменному Кедринському лісництві діє спеціальна шишкосушарка, за допомогою якої лісівники мають змогу отримувати насіння кедра європейського.

Після того як шишки сосни кедра європейського розкриються, лісівники переносять їх у спеціальний барабан. Саме завдяки ньому, вдається відділити насіння від самої шишки.

Зрештою готове насіння, лісівники зберігають в окремій кімнаті. Тут воно чекає свого часу для посіву у лісовий розсадник.

Заготівля насіння проводиться не лише у Кедринському, але й у Плайському лісництві, на території якого й знаходиться заказник “Горгани і Тавпіширка”. Як розповідає лісничий, насіння не тільки збирається, але й проходить у лабораторії спеціальну старифікацію.

Навесні насіння сосни кедра європейського лісівники сіють у лісовому розсаднику. Тут також представлені й інші породи дерев які ростуть у лісовому фонді

Сосна кедра європейського занесена до Червоної книги, тож аби уберегти ці унікальні дерева, лісова охорона Брустурянського лісомисливського господарства щоденно проводить патрулювання лісовими масивами. Завдяки популяризації сосни кедра європейського, в останні роки збільшилась кількість охочих побачити на власні очі ці рідкісні для України дерева.

 

Лісівники ДП “Брустурянське ЛМГ” вирощують сосну кедра європейського! Чули про сосну кедра європейського однак не знаєте де її побачити? Тоді вам дорога до лісфонду Брустурянського лісомисливського […]