Результат проведеного інспектування: відновлення трудових прав одного працівника та офіційне оформлення понад сотні інших

4 роки ago admin 0

В Управління Держпраці у Закарпатській області звернувся колишній працівник одного з підприємств Ужгородщини, якого, за його словами, незаконно звільнили під час проходження ним  строкової військової служби.

Як з’ясували посадовці Управління Держпраці в ході інспектування, заявник дійсно працював там упродовж лютого-червня на умовах цивільно-правової угоди. Щоправда, відносини між ним та роботодавцем були далекі від цивільно-правового характеру:  чоловіка прийняли на конкретну посаду – займався виробництвом, яке є основним видом діяльності цього ТОВ, працював позмінно, також на підприємстві було організоване безкоштовне транспортне перевезення  до місця роботи, заробітна плата нараховувалася на картковий рахунок, відкритий в одній з банківських установ у рамках зарплатного проекту. До речі, грошові виплати заявнику проводилися разом із виплатою заробітної плати основним працівникам підприємства, як це передбачено ст.115 Кодексу Законів про працю України.

Отож можна стверджувати, що відбулась фактична підміна трудового договору цивільно-правовою угодою.Тобто, укладаючи із заявником замість трудового договору цивільно-правовий, директор товариства таким чином позбавив працівника всіх прав та гарантій, передбачених законодавством про працю. Саме тому цивільно-правова угода, термін чинності якої вичерпувався чомусь якраз за день до початку військової служби працівника, дала підстави не зберігати за ним місце роботи та середній заробіток. 

Чоловік звертався до керівництва підприємства, але йому відмовили у здійсненні будь-яких виплат. У ході інспектування вдалося з’ясувати, що керівництво ТОВ таки допустило порушення вимог трудового законодавства, зокрема були не дотримані вимоги ч. 3 ст. 119 Кодексу Законів про працю України.

Водночас, за результатами проведеного контрольного заходу, дирекція вказаного підприємства прийняла рішення оформити із понад сотнею  (110) осіб,  які працювали на умовах цивільно-правового договору, трудові договори.