Суд другої інстанції визнав правомірність дій посадовців Управління Держпраці у Закарпатській області

4 роки ago admin 0

Восьмий апеляційний адміністративний суд міста Львова розглянув дві апеляційні скарги Управління Держпраці у Закарпатській області на рішення Закарпатського окружного адміністративного суду, якими були визнані протиправними і скасовані постанови Управління Держпраці про накладення штрафу за порушення законодавства про працю. В обох випадках порушення стосувалися допуску роботодавцями до виконання певних обов’язків найманих працівників без оформлення з ними належним чином трудових відносин.

Так, торік у ході інспекційного відвідування одного з хустських магазинів з’ясувалось, що власник торговельного закладу прийняв на посаду продавця-консультанта місцевого жителя на підставі цивільно-правової угоди. Суд першої інстанції не погодився з висновками фахівців контролюючого органу, які, зокрема, вбачили наявність ознак трудових, а не цивільно-правових, відносин між підприємцем і його працівником, оскільки предметом укладеного між ними договору є процес праці, а не її кінцевий результат.

А ось під час проведення інспектування крамниці в Ужгороді посадовці Управління Держпраці виявили двох працівниць (одна викладала, інша реалізовувала товар), котрі працювали «нелегально». У письмових поясненнях, жінки повідомили, буцімто не раз підміняли штатного працівника на момент його відсутності або просто надавали допомогу власнику. Що цікаво, підприємець, аби уникнути відповідальності за допуск неоформлених працівників, ще в період проведення інспекційного відвідування уклав з ними трудові договори.

У цьому випадку Закарпатський окружний адміністративний суд помилково покликався на постанову Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області (предметом справи був протокол про адміністративне порушення) як на таку, що має преюдиційне значення для спірних відносин, котрі розглядаються.

Отож, враховуючи наведені докази,  суд другої інстанції дійшов висновку, що  в обох випадках суд першої інстанції допустив неправильне застосування норм матеріального права і невідповідність висновків, що стало підставою для скасування попередніх судових рішень та визнання дій посадових осіб Управління Держпраці у Закарпатській області правомірними. Водночас підприємцям доведеться сплатити штраф за допущені порушення вимог трудового законодавства відповідно – 111 690 грн. та 223 380 грн.