В Ужгороді зафіксовано вже 15 випадків дифтерії

5 років ago admin 0


Про виявлення 12 нових випадків дифтерії серед студентів Ужгородського Національнго університету  – повідомив під час брифінгу директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Михайло Поляк.  


"Ми провели огляд двох хворих, які вчора поступили до обласної клінічної інфекційної лікарні – у них діагностована дифтерія мигдаликів, легкий перебіг. Стан усіх задовільний, але сам факт, що це дифтерія – дуже насторожує. Також ще у 12 студентів висіяно позитивні культури збудника. Всі вони госпіталізуються на додаткове обстеження і всі будуть проліковіні", – зазначив М.Поляк.


"Це захворювання передається легко, повітряно-крапельним шляхом. Факторами передачі також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, в результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни в організмі людини, інколи несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання", – зазначив Михайло Поляк. Він зауважив, що кількість вакцинаційного матеріалу в регіоні достатня, але за 9 місяців поточного року було вакциновано тільки 48% населення.


Щоб запрацював колективний імунітет, треба мати не менше 95% щеплених.