Підприємця оштрафували на підставі акта перевірки податківців

5 років ago admin 0

Постановою Кабінету Міністрів України № 823 від 21 серпня 2019 року  затверджено зміни до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення. У попередній редакції відповідної постанови Кабміну були вказані три підстави для накладення штрафу за вказані порушення.

Зараз ці підстави розширені, зокрема, крім рішення суду про оформлення трудових відносин з працівником, актів, складених за результатами заходів державного контролю про: невиконання вимог припису; використання праці неоформлених працівників; неможливість проведення інспекційного відвідування чи невиїзного інспектування, додається пункт про акт перевірки Державної податкової служби і її територіального органу. Тобто йдеться про акт перевірки (документальної, планової, позапланової, фактичної), складений за результатами контрольного заходу ДПС, у ході якого виявлені порушення вимог законодавства про працю.

10 вересня цього року в Управління Держпраці у Закарпатській області надійшов акт про проведення посадовцями ГУ ДФС України в Закарпатській області фактичної перевірки у фізичної особи-підприємця в одному із селищ  Хустського району, під час якої були виявлені порушення трудового законодавства, зокрема допуск до роботи працівника – виконання функцій бармена – без оформлення з ним трудового договору.

На підставі цього акту в Управлінні Держпраці у Закарпатській області, згідно із згаданими вище змінами до Порядку накладення штрафів, була винесена  постанова про застосування до ФОПа, який допустив це порушення, фінансової санкції у вигляді штрафу 30 мінімальних заробітних плат, тобто 125 тисяч 190 гривень.

«Таким чином відбулося посилення відповідальності роботодавців за допуск до роботи неоформлених працівників», – коментуючи цей випадок, зазначив перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик.