Зустрічають своє професійне свято Довжанські лісівники

5 років ago admin 0
Людина живе для того, щоб залишити після себе щось хороше. А робота в лісовому господарстві якраз і має на меті збереження і примноження лісових багатств.
 
Маючи за плечима багатий досвід роботи, наші герої – головний лісничий Довжанського лісомисливського господарства Олександр Шкарупа та лісничий Річанського лісництва Євген Шкарупа – зізнаються, що знайшли своє справжнє покликання. А якщо людина вибирає професію за покликанням, то з часом обов’язково стане майстром своєї справи.
 
Підтвердженням цього є повний порядок у лісових масивах. Звісно працюють батько та син і під чітким керівництвом директора лісомисливгоспу досвідченого професіонала, лісівника, який пройшов усі вертикалі Василя Івановича Леднея.
 
У кожного з них свої досягнення, але однаково дбайливе ставлення до лісу, про який говорять з особливим теплотою і натхненням.
 
Олександр Євгенович родом з Іршавського району. Розпочинав свою трудову кар’єру головний лісничий із простого вантажника на нижньому складі в урочищі Крушник. Туди ж повернувся і після армійської служби. Зізнається, що любов до лісу прищепив батько, який працював інженером лісового господарства.
 
Лісничий відповідає за життя лісового господарства в цілому, так що приказка «він за деревами не бачить лісу» – не про нього. Євген Олександрович – професіонал своєї справи. Річанське лісництво за багатьма показниками своєї діяльності займає передові позиції серед лісництв Довжанського лісомисливгоспу. Сьогодні він ще вчиться ґаздувати, але вже є певні напрацювання працьовитості і витримці, бережного ставлення до лісу. Адже він пішов по стопах батька.
«Звичайно, одна з головних задач лісництва – зберегти ліс, – пояснює лісничий. – Це означає, уберегти його від пожеж, захворювань, порубників-браконьєрів. Так, непроста робота, важка, забирає багато сил і часу. Але вона потрібна людям, особливо тим поколінням, які прийдуть після нас і зможуть оцінити нашу працю …»
У тому, що зберігати наше зелене багатство – це не професія, а покликання, впевнений і батько Олександр Євгенович Шкарупа. Перелік обов’язків – все той же, тільки масштаб в рази більше – під контролем вся територія Іршавського району. Коли колектив злагоджений, коли колеги підтримують і працюють на совість, будь-які труднощі по плечу. Велику допомогу в роботі надають встановлені в лісах камери фотофіксації.
З їх допомогою вже неодноразово вдавалося притягнути порушників порядку до відповідальності. Олександр Євгенович визнається, що найкращий спосіб зняти втому – лісова прогулянка або щоденний обхід. Головний лісничий Довжанського лісомислисгоспу зазначає: «Ліс, його міць і сила, заворожують і водночас заспокоюють, дають сили і енергію. У наших силах зберегти це багатство для наших дітей і онуків».

Людина живе для того, щоб залишити після себе щось хороше. А робота в лісовому господарстві якраз і має на меті збереження і примноження лісових багатств.   […]