Валерій Мурга: «Чай із Закарпаття може стати сильним конкурентом на українському ринку»

5 років ago admin 0

Лісівники Закарпаття розпочали збирати та переробляти чай із лікарських та екологічно чистих трав. Це так сказати новий гравець на ринку чаїв. Виготовляти їх почали у Нацпарку «Зачарований край».

З давніх часів життя людини пов’язане з лісом, а також із лікарськими рослинами. Ще в сиву давнину люди помітили, що переважна більшість рослин мають цілющі властивості й почали застосовувати їх в лікувально – профілактичних цілях.

Не винятком став і Національний природний парк «Зачарований край», який в цьому році висіяв плантації лікарських рослин, а саме:

– Лофант анісовий,

– Котовник лимонний,

– Меліса лікарська,

– Гісоп лікарський.

Начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга зазначає, що на Закарпатті чиста природа, і надіємось згодом чай із Закарпаття стане сильним конкурентом на українському ринку чаїв. Лісівники Закарпаття намагаються максимально використовувати побічне користування лісом, для чого цілеспрямовано працюють над розвитком «гастрономічного» туризму та побічного користування. У минулому році ДП «Великобичківське ЛМГ» розпочав роботи по організації бджільництва, вівчарства, додатковому створенню новорічних плантацій. У ДП «Брустурянське ЛМГ», ДП «Ясінянське ЛМГ», ДП «Довжанське ЛМГ», ДП «Великобичківське ЛМГ» створено форелеві рибники по розведенню малька та формуванню зрілих особин. Крім того у гірських районах Закарпаття лісівники щовесни запускають мальків форелі у гірські струмки для збільшення популяції «царської» риби, облаштовують численні форелеві перепади для збільшення вмісту кисню у воді. У майбутньому лісівники планують розширити рибне господарство, збільшуючи систему резервуарів та басейнів. У «Великобичківському ЛМГ» працює сушилка, на якій сушаться гриби, ягоди, лікарські трави. А тепер ще і запрацювало виробництво чаїв.

Насіння лікарських трав було безкоштовно передано парку в рамках проекту «Збереження карпатських пралісів», який впроваджує Українське товариство охорони птахів у партнерстві та за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина).

За словами Т.в.о. директора Василя Феннича наразі Нацпарком проводиться заготівля цих ароматних, буйно квітучих рослин. Окрім цього співробітниками парку заготовлено ряд дикоростучих рослин: Іван-чай, пагони малина, пагони чорниці, звіробій, котовник лимонний та інші. Після сушки вони будуть подрібненні подрібнювачем «Корсар Р-190-7,5», який наданий в користування установі вищезгаданим проектом. Мета заготівлі екологічно чистої лікарської сировини – виготовлення трав’яних чаїв.

Лісівники Закарпаття розпочали збирати та переробляти чай із лікарських та екологічно чистих трав. Це так сказати новий гравець на ринку чаїв. Виготовляти їх почали у Нацпарку […]