Боротьба з контрабандою лісу: як працює електронний облік деревини на Закарпатті

5 років ago admin 0

Для забезпечення стабільного природокористування та розвитку лісового господарства Закарпаття, а також з метою удосконалення системи охорони, моніторингу та контролю руху лісопродукції, ще у 2015 році підпорядковані підприємства ЗОУЛМГ впровадили систему електронного обліку деревини (ЕОД).

Систему ЕОД постійно вдосконалюють розробники. Так, замість коштовних КПК уже можна застосовувати звичайні смартфони на Андроїді. Для того щоб система працювала повноцінно необхідно, щоб усі структурні підрозділи та спеціалісти, котрі займаються приймання лісопродукції від лісозаготівель та відпуском деревини, були забезпечені комплектом обладнання для ЕОД. Окрім цього, усі нижні склади та деревообробні підрозділи лісогосподарських підприємств, котрі приймають відпущену з лісу продукцію, повинні також бути забезпечені відповідним комплектом обладнання. Тільки при повному забезпеченні обладнанням система ЕОД буде діяти.

Велике значення для повноцінного функціонування системи має навчання спеціалістів, котрі безпосередньо проводять приймання лісопродукції від лісозаготівель та її відпуск. Це постійний процес, оскільки відбувається постійне удосконалення системи, іде природний процес заміни кадрів на нові.

Директор Ужгородського держлісгоспу Василь Кий впевнений: маркування лісоматеріалів дозволяє строго контролювати кожен кубометр. Адже через бирку в режимі онлайн можна відстежувати будь-яку заготівлю деревини, а також спостерігати за рухом лісопродукції від заготівлі до реалізації у споживача. Електронний облік – це система фіксації та оформлення супровідних документів при реалізації, переміщенні, заготівлі деревини.

«Процес маркування починається безпосередньо на місці заготівлі деревини, в лісі. Якщо говорити мовою лісу, то на верхньому складі. Після того, як дерева зрізали, їх сортують за різновидами, розмірами та діаметром. Той же працівник, який відповідає за заготівлю, фіксує унікальний номер бирки, а також сорт, довжину, діаметр колоди, місце заготівлі в кишеньковий персональний комп’ютер (КПК). Потім ці дані передає в бухгалтерський та управлінський облік. Опісля бирку кріплять на колоду та роздруковують товарно-транспортну накладну на відвантажену деревину. Мітять деревину маркувальною биркою (спеціальний засіб, виготовлений зі стійкого пластику, з індивідуальним штрих-кодом, серією та номером, який кріплять на тонший кінець колоди). Бирку набивають спеціальним молотком, який закріплений за працівником державної лісової охорони. Маркування здійснюється прикріпленням маркувальних бирок до торців колоди одним ударом молотка. Спеціальна форма головки молотка передбачає швидке витягування бирки одним рухом з контейнера бирок. Протилежна сторона основної поверхні головки може бути гладкою або мати замовлений штамп для маркування фарбою. Після того, як бирку зафіксували в деревині, то її вже неможливо використати вдруге», – розповів директор Ужлісу Василь Кий.

Далі за допомогою портативного принтера видруковується ТТН-ліс та специфікація поколодного обліку на друк, тобто вся інформація фіксується на папері.

Це так звана відомість про вантаж, його вартість, сортимент, довжину й діаметр, група, об’єм деревини, яка має бути з підписом присутня у водія при перевезенні лісопродукції з верхнього складу або зі складу на склад.

Після фіксації лісопродукції биркою, відбувається обмін між підприємством та центральним сервером галузі. Однак через відсутність покриття мережі Інтернет у гірській місцевості обмін інформацією може відбуватися із деяким затриманням в часі. Таким чином лісівники мають реальну картину про лісопродукцію, яка переміщається з лісу на підприємство. Це значною мірою унеможливлює придбання нелегальної лісопродукції й допомагає боротися з недобросовісними крадіями державних лісових багатств.

Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства постійно моніторить процес маркування заготовленої деревини (введення в систему ЕОД заготовлених сортиментів) та реалізації деревини через ЕОД.

Перевірити законність походження лісопродукції можна на сайті ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр». Система на сьогоднішній день настільки чітко працює, що дозволяє громадськості та правоохоронним органам отримувати інформацію про облік деревини в режимі онлайн і плі-о-пліч з лісівниками унеможлвлювати контрабанду лісу.



Для забезпечення стабільного природокористування та розвитку лісового господарства Закарпаття, а також з метою удосконалення системи охорони, моніторингу та контролю руху лісопродукції, ще у 2015 році підпорядковані […]