Як на Закарпатті працевлаштовані іноземні громадяни?

5 років ago admin 0

Відповідь на це запитання намагалися днями відшукати посадовці  Управління Держпраці у Закарпатській області спільно з працівниками міграційної служби краю під час проведення профілактичних відвідувань торгівельних закладів та закладів відпочинку і харчування Ужгорода. Ці відвідування проходили в рамках реалізації плану спільних заходів, покликаних запобігти використанню незадекларованої праці іноземних громадян, які перебувають на території області.

Керуючись інформацією міграційної служби, головні державні інспектори Управління Держпраці Артур Сумара, Маріанна Гукс та Зорян Берник побували у трьох суб’єктів господарювання міста, котрі використовують  найману працю іноземних громадян. За бар стійкою одного з кафе  перебував громадянин Єгипту. Власниця кафе пред’явила укладений з іноземцем трудовий договір, а ось на яких підставах виконував обов’язки прибиральника інший іноземний громадянин, ані роботодавець, ані сам працівник пояснити не змогли.

Інший іноземець, громадянин Алжиру, який працює  в іншому кафе обласного центру, розповів буцімто лише допомагає власнику цього закладу ще з двома місцевими жительками. Дівчата зізналися: така «безкорислива допомога» вже триває два тижні.

А ось у школі іноземних мов члени інформаційно – роз’яснювального рейду наштовхнулися на хвилю супротиву з боку адміністратора закладу. Довелося викликати наряд поліції. Така поведінка адміністратора щонайменше здивувала, адже захід носив виключно інформаційно – роз’яснювальний характер, і наштовхує на певні висновки.

Розмовляючи з роботодавцями та їхніми працівниками, головні державні інспектори роз’яснили їм норми українського трудового законодавства, зокрема в частині належного оформлення найманої праці, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, строків виплати заробітної плати і розповіли про наслідки  порушення цих норм.