Брифінг щодо паводкової ситуації відбувся у Закарпатській ОДА

5 років ago admin 0

24 травня відбувся спільний брифінг представників облдержадміністрації, ДСНС та Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса щодо ліквідації наслідків підтоплень, спричинених несприятливими погодними умовами на Закарпатті.

Виконуючий обов’язки голови ОДА Ярослав Галас, керівник закарпатських рятувальників Роман Гудак та головний спеціаліст Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак розповіли журналістам всеукраїнських та регіональних засобів масової інформації про наслідки погіршення погодних умов які відбулися впродовж 22-23 травня на території регіону.

Так, виконуючий обов’язки голови ОДА Ярослав Галас розповів про заходи, які вживаються місцевою владою для нормалізації ситуації.

“На жаль, цьогорічна велика вода забрала у Воловці життя 11-річного школяра, який під час навчання пішов до річки. Сьогодні його тіло знайшли рятувальники. Головною причиною виникнення паводка є аномально великі опади: упродовж двох днів випало 120 мм, а це місячна норма,” – повідомив Ярослав Галас. Грунт внаслідок цього був перезволожений, річки повні, а до цього додалася ще й хвиля опадів з Польщі і Словаччини. Усугубили наслідки дощу захаращеність гірських потічків і недостатньо зроблені берегоукріплення. Причина останнього – в браку фінансування. При щорічній потребі у 160 млн грн області з держбюджету виділяється близько 20-ти. А оскільки Закарпаття є дотаційним краєм, то самотужки вирішити цю проблему не може.

У свою чергу, начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області зазначив, що внаслідок зливових дощів та значного підняття рівня води у річках відбулось підтоплення 585 дворогосподарств, з яких 111 житлових будинків та 484 підвальні приміщення житлових будинків. Понад 2000 гектарів сільгоспугідь та пасовищ опинилися під водою. Окрім цього внаслідок негоди пошкоджено 15 мостових переходів, зруйновано та частково зруйновано 2 мости та 1082 пог. м берегоукріплень.

Наразі рятувальники продовжують ліквідовувати підтоплення та відкачувати воду з підвальних приміщень та житлових будинків громадян. На місцях працює 28 рятувальників та 9 одиниць техніки у тому числі пожежна насосна станція, 5 мотопомп та 3 плавзасоби.

Станом на 15:00 на території області залишаються підтопленими 288 дворогосподарств, з яких 37 – це житлові будинки та 109 підвальних приміщень будинків, а також понад 1000 гектарів сільгоспугідь та пасовищ.

Володимир Чіпак у свою чергу зазначив, що наслідки від паводку могли бути й більші, але спрацював протипаводковий комплекс заходів, тож площа підтоплень не збільшилась. Але недофінансованість відповідного захисту від паводків у подальшому може мати негативні наслідки, адже якщо не побудувати нові дамби та не ремонтувати діючі, наступні повені можуть бути масштабнішими.

 У ДСНС України у Закарпатській області

DSC_0106.JPGDSC_0101.JPG

DSC_0077.JPGDSC_0093.JPG