З представниками ужгородських підприємств обговорили важливі питання з охорони праці і трудового законодавства

5 років ago admin 0

На запрошення ТзОВ «Закарпатський навчальний центр підготовки і перепідготовки кадрів» начальник Управління Держпраці у Закарпатській області Богдан Дорош провів навчальний семінар з керівниками та посадовими особами деяких ужгородських підприємств.Такий захід проводився з метою запобігання виникненню виробничого травматизму  та поліпшення умов праці у регіоні.

Відкриваючи семінар, очільник Управління, який, до речі, є також головою комісії з перевірки знань з питань охорони праці,  слушно підмітив: «Навчання з  питань охорони праці – це один з важливих  чинників  безпеки на виробництві. Адже аналіз виробничого травматизму свідчить – в основі більшості нещасних випадків на виробництві лежать людський фактор та організаційні причини, головною з яких є порушення вимог нормативно-правових документів».

 

У своєму виступі Богдан Дорош торкнувся важливих акцентів наглядової діяльності фахівців Управління. За його словами, нині, як і у всі часи, більша увага зосереджується на підприємствах з високим ступенем ризику, де існує найбільша небезпека травмування працівників. Він ознайомив присутніх  з вимогами Закону України «Про охорону праці», порядком отримання дозволів на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки, а також розповів про останні зміни в чинному законодавстві, в тому числі й трудовому законодавстві, порядком проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці тощо.

Окремо Богдан Дорош звернув увагу учасників семінару на необхідності офіційного оформлення трудових відносин між роботодавцями та їхніми найманими працівниками, а також  не допущення виконання робіт з підвищеною небезпекою за цивільно-правовими угодами.

 «Коли керівники приймають на роботу людей з порушенням вимог трудового законодавства, на підставі ЦПД, то від таких працівників, які працюють на свій страх і ризик, неможливо вимагати дотримання трудової і виробничої дисципліни. Елементарна недбалість може призвести до виникнення аварії чи нещасного випадку. У таких ситуаціях особи, котрі працюють неофіційно, не можуть претендувати на належну соціальну допомогу», – резюмував очільник Управління Держпраці.