Про створення безпечного і здорового виробничого середовища говорили фахівці Управління Держпраці на тематичних заходах

5 років ago admin 0

Проблеми охорони праці, питання виробничого травматизму та безпеки працівників на робочих місцях розглянули нещодавно учасники профілактично-консультативних заходів, які провели посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області на підприємствах та в установах області з нагоди 100-літнього ювілею Міжнародного Дня охорони праці. 

Так, головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Андрій Гоман провів тематичну бесіду з керівництвом та відповідальними особами ТзОВ «Автоцентр-Ужгород». Захід розпочався зі знайомства з облаштуванням робочих місць працівників, оформленням приміщень, у тому числі кабінету з охорони праці, наочною документацією. У розмові з персоналом посадовець акцентував увагу присутніх на важливості виконання законів, наказів, положень та інструкцій щодо охорони праці при технічному обслуговуванні транспортних засобів та заходів безпеки усіма працівниками, використанні засобів індивідуального захисту при виконанні певних робіт, адже від цього залежить їх життя та здоров’я.

Його колега, головний державний інспектор Тетяна Маргітич, цими днями побувала в Ужгородському національному університеті, де прочитала студентам-третьокурсникам факультету інформаційних технологій лекцію на тему охорони праці. Тетяна Юріївна розповіла молоді, яка невдовзі поповнить ряди кваліфікованих спеціалістів, про їх права та обов’язки як майбутніх працівників і роботодавців. Окремо зупинилася на питанні оформлення трудових стосунків, зокрема зауважила, що неофіційні трудові відносини між працівником та роботодавцем  позбавляють працівника права на соціальний захист та передбачені законодавством соціальні гарантії. Учасники заходу обговорили можливі виробничі ризики, пов’язані з їхньою професією, вчилися проводити їх  оцінку й усунення.

Про необхідність дотримання інструкцій з охорони праці під час технологічних процесів, створення відповідних санітарно-гігієнічних умов працівників, забезпечення належного технічного стану машин і  механізмів йшлося також на виїзному практичному семінарі, що проходив на базі ужгородського підприємства ТОВ «АВЕ».  Ініціатором та модератором заходу виступив заступник начальника відділу нагляду, у будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді  на виробництві та об’єктах підвищеної небезпеки  Олександр Гойс.  На завершення працівники підприємства взяли активну участь в обговоренні актуальних питань з охорони праці.