У Перечині відзначили 80-річницю з дня проголошення Карпатської України

5 років ago admin 0

Сьогодні, 15 березня, на центральній площі міста відбувся мітинг-реквієм, присвячений 80-річниці з дня проголошення Карпатської України. Не оминули ці події і Перечин. У перший же тиждень окупації нова влада встановила комендантську годину, в кожному дворі стояли вояки з рушницями. У школі було організовано пункт допиту, через який пройшло чимало перечинців. 

«Ми повинні берегти пам’ять про героїв нашої держави, нашого краю і міста, для того, щоб передавати її наступним поколінням, які так само як і ми пишатимуться нашими героїчними предками» – підкреслив у своєму виступі міський голова Іван Погоріляк перед присутніми представниками громадськості, учасниками АТО та молоддю.

Спогадами про цей день, зі сльозами на очах, згадує донька Івана Сивохопа, Марія Іванівна Панова: «Як і багато перечинців, батько з цікавості в той день вийшов на «піяц» (зараз площа Народна), разом із другом Бокшаном. Там його і схопили «піркоші» (жандарми), просто за те, що був у вишиванці і розмовляв українською мовою. Бокшана майже відразу відпустили, бо втрутився його свекор, який розмовляв угорською. Разом з батьком схопили ще сімох чоловіків. Їх посадили на віз, щоб доставити в ужгородську в’язницю Галагув. Хтось із місцевих жителів прибіг до нас додому і повідомив про це. Бабуся схопила мене і побігла просити допомоги, спочатку у директора школи П. Петенка, а потім у греко – католицького священника Д. Натолі. Але вони запевнили, що нічого страшного не станеться, напевно їх просто допитають і відпустять. Тоді ми з бабусею пішли в бік “Яслища” та по дорозі зустріли людей, які і розповіли про розстріл. Віз із затриманими зупинили угорські офіцери, що їхали з Ужгорода і наказали розстріляти чоловіків на місці. Коли родичі забирали тіло батька, на ньому була закривавлена пов’язка із надписом «січ-банда». Це назавжди закарбувалося в моїй пам’яті».

За активну участь в історичних окружних просвітянських з’їздах, збереження та примноження історико-культурної, духовної спадщини нашого краю, популяризацію заслуг просвітян Перечинщини, досягнуті творчі успіхи, активну участь у громадському житті міста та з нагоди 80-річниці проголошення Карпатської України Іван Погоріляк вручив Подяку Марії Іванівні Пановій, яка була активним учасником художньої самодіяльності Перечинщини. Такою ж подякою було відзначено і Ілляш Олену Іванівну – активну учасницю молодіжної організації «Січовик» – 1930 року, учасницю просвітянського хору. 

Урочистість продовжилась біля Пам’ятного Хреста в мікрорайоні «Яслище», на місці розстрілу 8 чоловіків, серед яких четверо перечинців, а саме: Іван Сивохоп, Федор Юскович, Іван Керецман і Михайло Пекар. 

До підніжжя пам’ятника, керівники міста поклали вінки, пам’яті спільно із учнями школи запалили свічку, а духовенсто різних конфесій провели панахиду за загиблими.

Ця подія викликає у нас почуття національної гордості та патріотизму за наш народ. Ми пам’ятаємо доблесть оборонців Карпатської України, які мужньо боронили рідну землю від загарбників.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________