ПрАТ «Закарпаттяобленерго» попереджає про небезпеку ураження електричним струмом в зонах об’єктів енергетики

5 років ago admin 0

На сьогоді в Україні почастішали випадки ураження електричним струмом сторонніх осіб на об’єктах енергетичних компаній. Переважна більшість – це підлітки та особи, які не мають постійного місця роботи. Причиною цього стає спроба крадіжки енергетичного обладнання з метою наживи, а також самовільне проникнення підлітків на об’єкти з метою «селфі». Через необізнаність і недостатність усвідомлення людьми небезпеки від ураження електричним струмом більшість таких випадків мають смертельні наслідки. До того ж з початком весни розпочався активний сезон рибалок. Недотримання безпечних відстаней до електричних об’єктів та риболовля у заборонених зонах під проводами ліній електропередавання становить смертельну небезпеку, як для тих хто ловить рибу, так і для осіб, які опиняються поруч з ними.

Також, з настанням весняного періоду актуальною стає проблема спалювання минулорічного сухостою, особливо при його розміщенні в охоронних зонах електричних мереж. Такі явища значно знижують надійність енергопостачання споживачів, можуть стати причиною пошкодження електричного обладнання та, як наслідок, причиною ураження людей електричним струмом.

Сьогодні частішають випадки ураження як дорослих, так і дітей електричним струмом. Таке відбувається через недбалість людей і недостатність усвідомлення небезпеки від ураження електричним струмом. Електрична напруга невидима для зору та сприйняття людиною, а отже небезпека не усвідомлюється до моменту ураження. Будьте дуже уважні, коли перебуваєте поблизу енергетичних об’єктів.

В нашій державі існують Правила охорони електричних мереж, якими крім іншого, визначено умови запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму. Правилами визначено охоронні зони електричних мереж, перебування в яких становить потенційну загрозу для життєдіяльності людини. Тобто, наближення на визначену відстань до енергетичних об’єктів, або проведення в цих зонах будь-яких робіт або заходів, небезпечно для життя:

Напруга повітряних ліній електропередачі, кВОхоронна зона, в метрах
до 1 кВ2 м
до20кВ10 м
35 кВ15 м
110 кВ20 м
150,220 кВ25 м
330,400,500 кВ30 м
750 кВ40 м

Для запобігання нещасним випадкам дотримуйтесь таких правил;

•     Не заходьте на територію і в приміщення об’єктів електричних мереж.

•     Не відкривайте двері огороджень електроустановок і не проникайте за огорожі і бар’єри.

•     Не піднімайтесь на опори ліній електропередачі, обладнання трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів.

•     Не запускайте поряд з лініями електропередачі спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв, не кидайте на проводи будь-які сторонні предмети.

•     Не рибальте поблизу ліній електропередачі.

•     Не розпалюйте під лініями електропередачі вогнища, не складайте дрова, солому і інші легкозаймисті речі.

•     Не наближайтесь до обірваного проводу на відстань ближче ніж 8 метрів.

•     Не торкайтесь обірваних проводів.

•     Під час грози, якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте наближення до об’єктів електричних мереж.

•     Дотримуйтеся вимог попереджувальних знаків і плакатів, якими позначені місця небезпеки від ураження електричним струмом, заборони риболовлі в охоронних зонах повітряних ліній електропередач.

Не нехтуйте цими правилами!

Прості речі рятують життя. Бережіть себе!

У разі якщо ви помітили будь-які порушення із зазначених вище: обірвані або провислі проводи ліній електропередачі, відкриті двері або люки електроустановок, пошкоджені опори, негайно повідомте на гарячу лінію ПрАТ«Закарпаттяобленерго»: 0-800-501-620 (безкоштовно для стаціонарних і мобільних телефонів) з любого регіону області. Бажаємо вам лише гарних подій у житті!