Олександр Гаврош представить в обласній книгозбірні новий роман "Донос"

5 років ago admin 0

6.03Закарпатський письменник Олександр Гаврош відомий насамперед своїми дитячими повістями, документальними книжками, п’єсами. Днями ужгородець у київському видавництві “Академія” видав другий роман “Донос”. Якщо перший – “Капітан Алоїз” (2013) був присвячений Ужгороду та мав історично-гумористичний характер, то дія другого розгортається далеко за межами Закарпаття і безпосередньо пов’язана з постаттю Тараса Шевченка.

На думку доктора історичних наук Сергія Федаки: “Це один із небагатьох у нашій літературі творів про Кирило-Мефодіївське товариство (1846-1847), про дюжину його учасників, що постають із його сторінок як живі: М.Гулак, М.Костомаров, П.Куліш, В.Білозерський… І особливо тринадцятий – хай не учасник, а донощик – Олексій Петров. Фактично це твір-версія, результат журналістського розслідування, викладений у жвавій белетристичній формі”.

Жанр книжки можна визначити як історичний детектив. На думку професора Ужгородського національного університету, книжка про психологію зради надається до кількаразового прочитання, бо має низку підтекстів.