Посадовці Управління Держпраці побували на Великоберезнянщині з профілактично-попереджувальною місією

5 років ago admin 0

Продовжуючи роботу, розпочату ще торік на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України №649 від 05 вересня 2018 року  «Про заходи, спрямовані на  детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області ініціювали проведення низки інформаційно-роз’яснювальних рейдів серед працівників, керівників та власників готельно-рекреаційних закладів краю.

Адже Закарпаття з облаштованими у кількох районах гірськолижними спусками приваблює у цю пору численних туристів. Однак підприємці у більшості випадків, приймаючи людей на роботу, насамперед на посади обслуговуючого персоналу, не завжди зважають на  норми чинного трудового законодавства.

Учора посадовці Управління Держпраці на чолі з першим заступником начальника Василем Грициком побували на Великоберезнянщині. Особлива увага зверталася на заклади, розташовані  поблизу гірськолижної курортної зони «Красія». У ході проведення інформаційно-роз’яснювального заходу відвідано 12 суб’єктів господарювання. Лише одиниці запевнили, що люди працюють у них на умовах трудових договорів, а більшість допускала до виконання трудових обов’язків своїх найманих працівників нелегально. Щоправда, дехто намагався приховати це, маскуючи  факт наявності трудових відносин під виглядом волонтерства або «сусідської допомоги».

Роботодавцям та їх працівникам було повідомлено про наслідки, які можуть чекати на них, якщо трудові відносини не оформлені належним чином. Тим паче, що із січня цього року розміри фінансових санкцій за порушення вимог законодавства про працю збільшилися до 125 тис.грн. за кожного працівника, якого допущено до роботи без оформлення трудових відносин.

Як повідомив перший заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик, за результатами проведення цього рейду ще того дня двоє суб’єктів господарювання офіційно прийняли на роботу по одному працівнику.  Керівник  одного з підприємств оформив трудові відносини з чотирма найманими робітниками наступного дня, стільки ж осіб збирається легально працевлаштувати до кінця цього тижня ще одна жінка-підприємець. За її словами, вона поки що не має змоги цього зробити, оскільки перебуває у відрядженні за межами області.  

Таким чином у майбутньому вони уникнуть сплати штрафів. Але наступний візит посадовців Управління не матиме профілактичного характеру. Тому  на тих, хто не дослухався і не сприйняв серйозно інформацію, подану під час рейдового відвідування, невдовзі чекає фінансова відповідальність. Проведення  подібних заходів найближчим часом заплановано провести у всіх районах Закарпаття.