На 13-й сесії облради депутати затвердили Програму інформатизації області на 2019 – 2021 роки

5 років ago admin 0

Програма визначає концепцію, першочергові напрями діяльності та заходи інформатизації органів виконавчої влади і місцевого самоврядування області.

Метою Програми є забезпечення області та суб’єктів необхідною і достатньою інформацією в усіх сферах діяльності, сприяння становленню державності, підвищенню продуктивності суспільного виробництва продукції і послуг на основі широкомасштабного використання інформаційних технологій, зростанню економічного потенціалу області, поліпшенню соціально-економічних та екологічних умов життя людини.

Одним із важливих напрямів інформатизації є забезпечення відкритості  в діяльності органів державної влади. В області введено в дію і функціонують веб-портал ОДА, веб-сторінки райдержадміністрацій та міськвиконкомів, департаментів ОДА: соціального захисту населення; освіти і науки; культури; охорони здоров’я; управління туризму та курортів департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА. Обласні управління, установи та організації підтримують 34 веб-сайти.

Органи місцевого самоврядування представлені в інтернет-просторі веб-ресурсами обласної, районних, міських, селищ міського типу рад та 32 сайтами сільських рад.

Веб-ресурси органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області успішно забезпечують: підвищення інформованості населення щодо діяльності органів виконавчої влади області; доступ до публічної інформації та відкритих даних; комунікацію між владою та громадянами; отримання реакції населення на діяльність влади; контроль та участь громадян у розробці та реалізації державної політики тощо.

Станом на 1 жовтня 2018 року за допомогою програмного забезпечення «Універсам Послуг» було прийнято 31978 пакетів документів, внаслідок чого було надано 29692 адміністративні послуги, 2286 на розгляді у суб’єктів надання адміністративних послуг. Здійснюються заходи зі створення електронного сервісу надання адміністративних послуг. Для організації надання публічних послуг на веб-порталі облдержадміністрації (www.carpathia.gov.ua) впроваджено сервіс верифікації громадян через українські банки – BankID.

Найважливішими наслідками інформатизації, які визначають успіх у вирішенні завдань соціально-економічного розвитку, є побудова сучасної системи державного управління, розвиток телекомунікаційного середовища, створення потужних інформаційних ресурсів, розвиток пріоритетних напрямів економіки та  соціальної сфери.

Що стосується етапів виконання та обсягів коштів обласного бюджету, для виконання Програми, то загалом сума витрат за три роки складатиме 9,1 млн.грн, в т.ч. у 2019 році – 2,8 млн.грн, 2020-му – понад 3 млн.грн, 2021-му – понад 3,2 млн.грн.

Прес-служба Закарпатської облради