Цілюще джерело педагогічних ідей Василя Сухомлинського – у практиці роботи педагогів „ПАДІЮНу”

5 років ago admin 0

28 вересня 2018 року виповнилося 100 років від дня народження видатного українського публіциста, письменника, вченого, філософа, неперевершеного педагога та громадського діяча Василя Олександровича Сухомлинського. Його педагогічні надбання користуються популярністю як в Україні, так і за її межами. З цієї нагоди у „ПАДІЮНі” відбувся цікавий та пізнавальний семінар, який зібрав чималу кількість педагогів закладу. Розпочав семінар керівник школи педагогічної майстерності Олександр Шевчук, який нагадав присутнім біографію ученого та новаторські  на той момент  педагогічні ідеї. У ході семінару учасники переглянули фільм-презентацію про нелегкий життєвий шлях та численні здобутки видатного педагога, поринувши в атмосферу, в якій жив і творив Василь Сухомлинський. Розроблена українським практиком педагогічна система збагатила науку новаторськими гуманістичними ідеями та положеннями. Комплексний підхід до розуміння характерів кожного з вихованців, вміння не так навчити, як самим навчитися здобувати інформацію, пізнавати життя через спостережливість, природу, ігри – ось що пропагував учений.

Навчання та виховання дітей, враховуючи індивідуальні особливості кожного з застосуванням творчого підходу; взаємозалежність колективу та особистості у навчанні; визнання відсутності нездібних дітей та вміння долати труднощі; унікальність і неповторність кожної дитини, отриманні позитивних емоцій від навчання – ці та інші догми Василя Сухомлинського застосовують і педагоги ПАДІЮНу у сучасному навчально-виховному процесі. Саме про застосування цих підходів під час тренінгу-гри розповіли присутнім: Надія Ганько, Наталія Корбач, Мирослава Черленяк, Олеся Маркович, Світлана Оксіюк, Євгеній Брежинський та інші.             

Позитивні емоції від тренінгу отримали всі учасники, обмінявшись між собою низкою пізнавальних цікавинок, педагогічних знахідок,  які застосовують у роботі з дітками, намагаючись, в першу чергу, прищеплювати любов до навчання та вміння відкривати власні таланти.                    

Думки і мрії В. О. Сухомлинського, цієї непересічної особистості не перекреслив час. Педагогічна спадщина В. О. Сухомлинського залишається вічним джерелом педагогічної мудрості, яке ніколи не зміліє. Його яскравий талант запалює в серцях багатьох його послідовників жагу творчості, бажання шукати, експериментувати, творити добро.