Представниці Ужгородської міськради вивчали досвід забезпечення гендерної рівності на місцевому рівні на конференції у Львові

5 років ago admin 0
На сесії Ужгородської міської ради 30 жовтня цього року депутати більшістю голосів підтримали приєднання до Європейської Хартії рівності чоловіків та жінок у житті місцевих громад, тим самим задекларувавши готовність реалізувати зобов’язання, викладені у документі. У Хартії, зокрема, йдеться, що “якщо ми хочемо створити суспільство, засноване на рівності, важливо, щоб місцеві та регіональні органи самоврядування повністю враховували ґендерний вимір у своїй політиці, організації роботи й у всій діяльності”.
 
Саме тому на часі була участь представниць Ужгородської міської ради, членкинь Спілки жінок України: керуючої справами виконкому Ужгородської міської ради, заступниці голови міської організації Спілки жінок України Олени Макари та начальниці управління економіки та стратегічного планування Ольги Травіної, а також очільниці Ужгородської міської організації Товариства Червоного Хреста України, голови президії міської організації Спілки жінок України Валентини Митровцій у підсумковій конференції «Локалізація міжнародних зобов’язань України щодо забезпечення ґендерної рівності та прав жінок на місцевому рівні».
 
Зібрання, яке організувала громадська організація “Центр “Жіночі ініціативи”, пройшло минулої суботи, 10 листопада, у Львові, з’їхалися на нього майже 50 учасників із шести областей – Львівської, Чернівецької, Закарпатської, Чернігівської, Вінницької, Волинської.
 
Головними спікерками на конференції були голова ГО “Центр “Жіночі перспективи” Любов Максимович, заступниця голови організації, психологиня Марта Чумало, адвокатка, головна юрисконсультка організації Галина Федькович.
 
Після вітального слова Любові Максимович присутніх попросили взяти участь в експрес-опитуванні, за яким одразу, оскільки результати отримали онлайн, проаналізували стан забезпечення ґендерної рівності, пріоритетні напрямки місцевих програм та проблеми їх виконання у зазначених вище областях.
 
Як показали результати опитування, проблеми у всіх областях подібні: більшість опитаних вказали, що рівень забезпечення ґендерної рівності у їхній області є недостатнім або незадовільним, хоча й покращився за останні 4 роки, актуальними є проблеми домашнього насильства – стосовно жінок та дітей, людей похилого віку, а також людей з інвалідністю. Щодо внутрішньо переміщених жінок, то відзначали проблеми із забезпеченням житлом, працевлаштуванням, виокремили проблеми бідності одиноких матерів та багатодітних жінок, жінок з інвалідністю, інших вразливих груп, відсутність притулків для постраждалих, загалом низьку участь жінок у прийнятті рішень тощо.
 
Досвідом, як забезпечується ґендерна рівність у програмних документах на місцевому рівні, поділилися представники Вінниці, Чернівців, Чернігова, Рівного, Львова та Ужгорода.
 
Зазначалося, що хоча держава гарантує всім рівні права та можливості, однак на практиці в Україні досі зберігається доволі консервативне та стереотипне сприйняття жінок та чоловіків, їхніх можливостей та ролей, які не дозволяють повною мірою реалізувати задекларовану ґендерну рівність.
 
Так, соціологиня, психологиня, керівниця Центру ґендерної освіти при УжНУ Маріанна Колодій відзначила, зокрема, що у Закарпатській області програма щодо дотримання ґендерної рівності в області є і приймається вона на регіональному рівні системно, навіть якщо нема державної програми. Однак відзначила ряд проблем, у тому числі відсутність системної роботи у цьому напрямі, недостатність фінансування, брак кваліфікованих кадрів. Порадила активним жінкам не просто долучатися до роботи у різних громадських організаціях, а переходити на інший рівень: брати участь, до прикладу, у виборах на керівні посади в ОТГ та безпосередньо приймати рішення щодо розв’язання проблемних питань.
 
Під час конференції обговорили також можливості забезпечення ґендерної рівності через локалізацію Національних планів дій: з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок та з Резолюції РБ ООН “Жінки, мир, безпека”.
 
У форматі “Світового кафе” напрацювали рекомендації до нового національного плану дій з виконання Резолюції РБ ООН 1325 “Жінки, мир, безпека”, розділившись на групи, обговорили результати проведеного опитування та проблем, порушених у ньому.
 
Наголошувалося, що потрібно проводити більше просвітницької роботи, адже власне ґендерна рівність – це рівність статей, тобто однакові права та можливості як для жінок, так і для чоловіків.
1 of 20

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????