Лісівники Хустщини розповіли про сприяння природньому поновленню

6 років ago admin 0

Із впровадженням у практику суцільнолісосічних рубок найголовнішим питанням, що постало перед лісівниками, було поновлення лісу на вирубках. Процес природного поновлення лісу складається з кількох етапів, що включають плодоношення, засівання площі насінням, появу сходів і їх закріплення, перетворення у самосів, а потім – у підріст. Закінчується процес зімкненням крон молодняка. 

Для сприяння успішному процесу поновлення лісівники почали залишати на площі вирубки природні насінники, кращі за формою стовбури, здорові дерева головної породи, рідкісні види дерев та Червонокнижники з добре розвиненою кроною.

Після адаптації до умов відкритого простору через кілька років такі дерева починали рясно плодоносити і краще засівати площу. Кількість насінників змінюється від 10 до 30-40 шт/га залежно від зони. Вітровальні породи, наприклад ялину, слід залишати не поодинокими деревами, а куртинами з кількохсот дерев, модрину – групами з кількох дерев. Після змикання пологу молодого покоління насінники вирубуються.

Із впровадженням у практику суцільнолісосічних рубок найголовнішим питанням, що постало перед лісівниками, було поновлення лісу на вирубках. Процес природного поновлення лісу складається з кількох етапів, що […]