Валерій Мурга заявив, що лісівники Закарпаття відходять від суцільних рубок (ВІДЕО)

6 років ago admin 0

На телепередачі «Громадський контроль» на ТРК «М-студіо», головною темою якої було обговорення лісовідновлення та лісовідтворення, пріоритетні напрямки лісового господарства, розвиток туризму та рекреації й розвиток деревообробної галузі в області розповів начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга.  

Які пріоритетні напрямки розвитку ставить перед собою управління?

Валерій Мурга: «Сьогодні пріоритетним напрямком лісомисливського господарства області є безумовно відновлення лісу».

«Мова про засадження лісових масивів. Завдяки цьому, в лісових господарствах області діють спеціальні розсадники де вирощуються лісові культури, які в подальшому за допомогою працівників лісомисливських господарств, перекочовують безпосередньо в ліс».  

За словами головного лісівника краю, ліс це не тільки ресурс, але й те місце де хочеться відпочити. Саме тому завданням закарпатських лісівників є також туризм та рекреація. Зокрема, це облагородження туристичних маршрутів, облаштування місць відпочинку для туристів, побудова мисливських будиночків та багато інших речей, спрямованих на покращення туристичної привабливості краю.

«Ще одним, не менш важливим, напрямком роботи управління є будівництво нових лісових доріг. Кожного року лісові дороги області збільшуються щонайменше на 30-40 км».

«У світлі досягнення енергетичної незалежності країни, управління лісового та мисливського господарств активно веде роботу щодо більш ефективного використання деревини. Саме тому наші підприємства вже втілюються в життя відповідні програми щодо виготовлення паливної деревини, а це щепи, пелетів, колоті дрова, для населення та установ бюджетного та приватного сектору».

Валерій Мурга: «Ми відмовляємось від суцільних рубок».

«Сьогодні одним із головних напрямків роботи відомства є ліквідація суцільних рубок. Наразі закарпатські лісівники намагаються переходити на вибірковий спосіб заготівлі деревини, навіть попри те що для цього не вистачає коштів, відповідних технологій. Слід зауважити що цей процес також потребує значного часу».

 

Лісгоспи основні з наповнювачів бюджету як центрального так й на місцевому рівні. За рахунок чого це вдається зробити?

«Всі зароблені кошти підприємствами лісомисливського господарства області, надходять виключно від реалізації лісової продукції. Продаж відбувається публічно, на аукціонних торгах, після чого зароблені кошти йдуть на утримання лісгоспів. Мова про оплату заробітної платні працівникам, охорони лісу, а також податки до місцевих бюджетів. Слід зауважити що бюджетного фінансування лісомисливські господарства не мають. Якщо говорити мовою цифр, лише за минулий рік реалізація продукції підприємствами склала близько 870 млн. грн., з яких 350 млн. це податок.

Сьогодні Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства є одним із найприбутковіших підприємств в Україні. Близько 50% прибутків всього Карпатського регіону, а це чотири Західні області, припадають на закарпатські підприємства. Тож в українській лісовій галузі, область є одним із найбільших бюджетних наповнювачів як центрального так й місцевих бюджетів».

 

Яка робота проводиться в галузі лісопереробки?

Валерій Мурга: «Лісопереробка один із напрямків роботи який почали розвивати закарпатські лісівники».

В лісових господарствах області діє спеціальне устаткування та цехи для колки дров. Колоті дрова підвищують реалізацію надання більш якісного сервісу для населення. Крім того йде активна робота щодо переробки шпилькової деревини на полуфабрикат для будівельних матеріалів. Проте Закарпаття не пасе задніх у плані лісопереробки. В області діє велика кількість підприємств лісопереробної галузі, тож саме тому лісівники намагаються в першу чергу забезпечити деревиною їх», – зауважив Валерій Мурга.

 

Розясніть щодо заборони реалізації на експорт паливних дров?

Валерій Мурга: «Наші підприємства орієнтовані на внутрішнього споживача, тож заборона реалізувати за кордон паливні дрова не відобразиться на лісомисливському господарстві області. З усією кількості реалізації паливної деревини підприємствами краю, експорт займає менше одного відсотка».

 

Яка робота проводиться щодо збереження лісів?

Валерій Мурга: «Не має жодної ділянки лісових масивів області де би не було засаджено ліс. Близько 2 тис 200 га. площі сьогодні висаджується лісовими культурами. Крім того йде зменшення суцільних вирубок, яка скоротилась на 700 га».

Як вирішуєте питання з громадськістю яка активно займається питаннями лісової галузі?

Валерій Мурга: «Ми відкриті до всіх, хто цікавиться лісовою галуззю краю.  Лісівники перші, хто створив Громадську раду при управлінні, тож я тільки за те щоб громадськість була учасником процесу і розвитку лісового господарства. Навіть критика яка лунає від деяких людей, змушує нас рухатись вперед аби виправити ситуацію. Однак я тільки за обєктивну критику. Прикро констатувати, що більшість людей які сьогодні проводять нападки на діяльність лісового господарства, в минулому працювали в системі лісового господарства. та по тій чи іншій причині були звільнені».

На телепередачі «Громадський контроль» на ТРК «М-студіо», головною темою якої було обговорення лісовідновлення та лісовідтворення, пріоритетні напрямки лісового господарства, розвиток туризму та рекреації й розвиток деревообробної […]