День усиновлення

6 років ago admin 0

В останній день вересня Україна відзначає день усиновлення. Це свято людяності, милосердя, великодушності, яке невипадково збігається з днем християнських святих Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Це надзвичайно тепле свято для всієї української громади і, насамперед, для батьків і дітей, які волею долі стали однією родиною.

Сьогодні в таких українських родинах нашого району зростають 10 усиновлених дітей. Зберігаючи таємницю усиновлення,  ми не можемо назвати прізвища цих людей, але з впевненістю можемо сказати, що завдяки їх любові, гуманності і милосердю діти знайшли матір та батька, щасливу родину, сімейний затишок. Усиновлення – це дуже відповідальний крок щодо прийняття в сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками як з боку дорослих так і з боку дитини. Усиновлювачі заслуговують на велику повагу та пошану оточуючих.

В День усиновлення в Україні прийнято дякувати від імені всього суспільства усиновителям, співробітникам дитячих будинків, прийомним батькам, опікунам, піклувальникам, співробітникам служб у справах дітей – усім, хто причетний до цього свята. День усиновлення  в Україні є ще одним важелем захисту прав дітей, які позбавлені батьківської опіки.

Доброта і любов – головне, що ми повинні дарувати нашим дітям. Адже діти – це наша надія і наше майбутнє. Щоб ця надія здійснилася, ми, дорослі, повинні пам’ятати про свою відповідальність, піклуватися про кожну дитину. Особливо про дітей, які залишилися без батьківської опіки. Турбота про них – наша спільна мета, обов’язок суспільства, держави. Традиційно вважається, що усиновлення — це вирішення проблем дитини, яка втратила сімейне оточення. Наважуюсь уточнити. Усиновлення – це і вирішення проблем дорослих, які хочуть виховати дитину. Дитину, яка народжена не ними, але потребує саме їх любові та піклування.

Кожній сім’ї, яка усиновила дитину, держава гарантує:
– одноразову допомогу у зв’язку з усиновленням у розмірі як при народженні першої дитини;

– одноразову оплачувану відпустку тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей).

Реалізація права дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання в сімейному оточенні можлива завдяки її влаштуванню, до сімейних форм виховання: усиновлення, під опіку, піклування, в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Гарантовані державою права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування мають забезпечити їм гідне життя, але тільки в тому разі , коли ми – громадяни, небайдужі до дитячих доль допоможемо відкрити нові обрії  для малечі, яка має право на щасливе майбутнє.

Облік громадян України, які постійно проживають на території України і бажають усиновити дитину, яка перебуває на обліку з усиновлення, здійснює служба у справах дітей за місцем проживання дитини.

Громадяни, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання.

До заяви додаються такі документи:

  • копія паспорта;
  • копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі;
  • довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами державної податкової служби. У разі коли усиновлювачами є сімейна пара, довідку про заробітну плату за останні шість місяців або копію декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчену органами ДФС, може подавати один із подружжя, який має постійний дохід;
  • висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за формою;
  • довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ;
  • засвідчена нотаріально письмова згода другого подружжя на усиновлення дитини;
  • копія документа що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Заявники не беруться на облік кандидатів в усиновлювачі, якщо подані документи не відповідають вищеназваним вимогам, а саме:

  • у поданих документах є виправлення або дописки, не завірені в установленому порядку;
  • заявники (один із них) страждають на захворювання, яке внесене до затвердженого МОЗ переліку хвороб, за наявності яких особа не може бути усиновлювачем;
  • різниця у віці між дитиною, яку бажають усиновити, та заявниками становить менш як п’ятнадцять або більше як сорок п’ять років;
  • у житловому приміщенні заявників неможливо влаштувати місце для занять і окреме спальне місце для дитини;
  • під час обстеження житлово-побутових умов заявників та бесіди з ними виявлені обставини чи умови, які можуть мати негативні наслідки для виховання і розвитку дитини;
  • сума сукупного доходу на кожного члена сім’ї менша, ніж установлений законодавством прожитковий мінімум.

Усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя здійснюється без перебування дитини на обліку за місцем проживання дитини.

Для усиновлення дитини той з подружжя, хто бажає її усиновити, звертається з відповідною заявою до служби у справах дітей за місцем проживання дитини.

До заяви додаються такі документи:

  • копія паспорта;
  • копія свідоцтва про шлюб;
  • висновок про стан здоров’я заявника;
  • довідка про наявність чи відсутність судимості;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • письмова згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя, засвідчена нотаріально та документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або рішення суду про позбавлення батьківських прав, визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини, тощо).

Облік громадян, які проживають за межами України, та іноземців, які бажають усиновити дитину, що проживає в Україні, здійснює Міністерство соціальної політики України.

Якщо ви бажаєте усиновити дитину звертайтесь за допомогою до служби у справах дітей районної державної адміністрації за адресою: смт Воловець, вул. Пушкіна, 8,  каб.35 або за телефоном 2-22-06.

Головний спеціаліст служби

у справах дітей 

Т.Тимкович

В останній день вересня Україна відзначає день усиновлення. Це свято людяності, милосердя, великодушності, яке невипадково збігається з днем християнських …