Очільник Закарпаття Геннадій Москаль на лісівничому з’їзді озвучив те, про що інші мовчали

6 років ago admin 0
Учора, 25 липня, у Києві відбувся розширений з’їзд лісівників зі Сходу до Заходу. Участь у нараді взяли делегати із Закарпаття – начальник ЗОУЛМГ Валерій Мурга, його заступники – Ігор Коцур та Василь Кий та лісівники держлісгоспів. Почесним гостем та спікером став голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль, голови Івано-Франківської та Київської ОДА – Олег Гончарук та Олександр Горган, народні депутати. Звісно серед господарів заходу – заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар та голова Товариства лісівників України Юрій Марчук, профспілкові діячі, ветерани галузі, військові, представники медіа. 
 
Під час наради обговорювалася низка проблем лісової галузі, зокрема, відсутність державної підтримки та подвійне оподаткування діяльності, складною ситуацією в якій опинилася лісова галузь і перш за все, нагальною потребою змін, необхідністю перегляду самого ставлення до лісового господарства, підтримки його подальшого розвитку.
 
Під час засідання на захист лісівників виступив і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, озвучивши напрацювання та значну допомогу й не оминув основні проблеми, з якими щоденно стикаються лісівники. Так серед них є затвердження Стратегії реформування лісової галузі, забезпечивши: збереження державної структури управління лісовим господарством, залишивши юридичними особами державної власності чинні державні лісогосподарські підприємства; недопущення створення нового суб’єкта господарювання державної власності з корпоративними правами, що неминуче приведе до ліквідації лісогосподарських підприємств та приватизації лісів; виключення лісогоподарських підприємств з переліку таких, що підлягають приватизації та не допустити передачу їх у концесію; створення державного фонду розвитку лісового господарства, визначивши джерела його наповнення та напрями спрямування коштів. Геннадій Геннадійович розкритикував новий закон про подвійне оподаткування лісгоспів та наголосив, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» якщо сільради поставлять хоча би 3 чи 4 відсотки оподаткування, лісгоспи збанкрутують, а дрова стануть дорожчими за газ.При ставці 5% збитки по управлінню лісового та мисливського господарства становитимуть 285 млн.грн., а всі лісогосподарські підприємства збанкрутують. Варто зауважити, що такого подвійного оподаткування немає ніде в країнах Євросоюзу, тому говорити про якісь європейські стандарти у цьому випадку недоречно.

Лісівники не експортують круглу необроблену деревину, вся деревина реалізується на внутрішньому ринку. Підняття ціни в 1,5-2 рази на ділову деревину внутрішнім споживачам зробить її  та вироби з неї абсолютно не конкурентноздатними і призведе до обвалу внутрішнього ринку, зупинки переробної галузі і, відповідно,  державних лісогосподарських підприємств через відсутність ринку збуту.

У мене просте питання – чому депутати Верховної Ради не додумалися оподаткувати річки, моря й болота та Азовське море? На Закарпатті є одна галузь, яка стабільно працює й забезпечує роботою величезну кількість людей, – це лісові господарства. То невже і її треба добити?

 
– Відсутність державного фінансування лісового господарства. Власних коштів підприємств, отриманих від реалізації робіт і послуг у лісовому господарстві, не вистачає для впровадження природозберігаючих технологій, закупівлі нової сучасної техніки, обладнання, будівництва лісогосподарських доріг.
 
Геннадій Геннадійович запропонував відновити бюджетне фінансування програми «Ведення лісового та мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді»; відновити фінансування витрат за рахунок коштів Державного бюджету на виплату 25% гірських до заробітної плати згідно Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні»;
 
Враховуючи відрахування від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування розділити до Державного бюджету України у розмірі 20% та 80% до обласного бюджету, що забезпечить процес децентралізації влади шляхом надання місцевим органам влади більших фінансових можливостей для ліквідації диспропорцій у розвитку територій, внести зміни до Бюджетного кодексу України. 
 
Також очільник краю запропонував внести зміни в порядок оподаткування прибутку та дивідендів державних лісогосподарських підприємств. Відповідно діючому Бюджетному кодексу лісогосподарські підприємства сплачують: податок на прибуток – 18%; відрахування частини чистого прибутку (дивіденди) – 75%;
 
За 2017 рік підприємства отримали 58,4 млн грн прибутків, з яких до державного бюджету сплачено податку на прибуток та відрахувань частини чистого прибутку в сумі 46,6 млн грн, що складає 80%. Тобто з 1000 гривень прибутку державне лісогосподарське підприємство сплачує 795 грн податків, а в розпорядженні підприємства залишається тільки 205 гривень. Резюмувавши вищесказане, Геннадій Геннадійович відмітив, що зменшивши податкове навантаження в частині сплати дивідендів, зменшився розмір відрахування частини чистого прибутку з 75% до 15% шляхом внесення змін до Податкового кодексу України.
 
Підняв губернатор краю і питання передбачення державних коштів для лісогосподарських підприємств для компенсації витрат на утримання об’єктів природно-заповідного фонду та запропонував спростити процедуру призначення в рубках пошкоджених деревостанів шляхом внесення відповідних змін до діючого законодавства з метою недопущення втрат технічної якості деревини та подальшого зараження суміжних ділянок лісу.
Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Учора, 25 липня, у Києві відбувся розширений з’їзд лісівників зі Сходу до Заходу. Участь у нараді взяли делегати із Закарпаття – начальник ЗОУЛМГ Валерій Мурга, його заступники […]