Роботодавцям розповіли про відповідальність за порушення трудового законодавства, а найманим працівникам – про їхні трудові права

6 років ago admin 0

В області триває широкомасштабна акція, у ході якої  фахівці Управління Держпраці спільно з представниками органів місцевого самоврядування, Пенсійного фонду і податківцями проводять зустрічі з багатьма підприємцями краю та їхніми найманими працівниками.  Як наголошує начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області Ярослав Турянський, вказані заходи мають суто інформаційно-роз’яснювальний характер і покликані насамперед застерегти роботодавців від допущення помилок при веденні кадрової та бухгалтерської роботи, оформленні трудових правовідносин з працівниками, а найманим працівникам допомогти у вирішенні питань, пов’язаних з дотриманням їх трудових прав.

Днями такі заходи проходили в Мукачеві. У рамках їх проведення на вулицях міста над Латорицею працював також мобільно-консультативний центр, де всі бажаючі отримали роз’яснення головних норм трудового законодавства і кваліфіковані поради фахівців щодо вирішення інших питань у межах їх компетенції.

Сьогодні керівник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці та інспектори праці Ужгородської міської ради відвідали ужгородський торговельний центр «Дастор». Спілкуючись з адміністрацією та  бухгалтером супермаркету, представники контролюючих органів звернули їх увагу на неприпустимість допущення людей до роботи без офіційного оформлення з ними трудових відносин, ознайомили з видами відповідальності, передбаченої за таке порушення, назвали розміри фінансових санкцій. Водночас посадовці мали розмову з працівниками і власниками багатьох торгових точок, що знаходяться у приміщенні «Дастора». В основному, судячи зі слів продавців, вони добре знають свої трудові права і запевнили: працюють легально. Правда, в одному випадку молода продавчиня зізналася, що вийшла на роботу тимчасово, нібито підмінити вагітну колегу, звісно, на умовах усних домовленостей. Скоріш за все, подібним чином підробляли й працівники деяких інших сусідніх відділень, оскільки поспішили зачинити приміщення на технічну перерву.

Подібні заходити проводитимуться надалі як в Ужгороді, Мукачеві, так і в інших населених пунктах Закарпаття.