Внаслідок вибуху газу жителі двох квартир на Берегівщині залишилися без даху над головою

6 років ago admin 0

Випадки, коли самовільне встановлення побутових газових приладів без погоджень з відповідними службами закінчується сумними наслідками, в області трапляються не вперше. Мешканцям двоквартирного будинку у селі Бакта Берегівського району така злочинна безпечність обійшлася зруйнованими оселями та понівеченим домашнім майном. Люди залишилися без даху над головою, але фізично, на щастя, ніхто суттєво не постраждав.

Цей випадок стався у перші дні вересня цього року. Ще зранку того дня, за словами очевидців – потерпілого жителя села Бакта, якому власниця помешкання доручила наглядати на час її відсутності за квартирою, та сусідів – запах газу було чути навіть на вулиці. Чоловік, котрий тимчасово проживав у квартирі № 1, вийшов на ганок і збирався  покурити. Тільки-но запалив цигарку, як пролунали один за одним два вибухи. Сусіди кинулися допомагати сельчанину вибратися із зруйнованого приміщення. Невдовзі за викликом на місце пригоди прибула бригада аварійної служби. Газівники припинили витік газу із пошкодженої ділянки газопроводу та перевірили сусідні будинки і комунікації. Потерпілий відбувся кількома саднами і забоями.

Для розслідування аварії Управлінням Держпраці у Закарпатській області була створена комісія, яку очолив заступник начальника відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об’єктах підвищеної небезпеки Олександр Гойс. Члени комісії з’ясували, що технічне обслуговування будинку, де зафіксований вибух газу, обслуговується Берегівською дільницею Мукачівського відділення ПАТ «Закарпатгаз». У картку абонента, виданій на ім’я власниці, занесено лише два газові прилади – плита і котел. Однак під час обстеження місця аварії виявлено, що власники помешкання самовільно встановили пальник до кахельної печі та до водяного титану. Жодного акту на пуск газу, наряду-допуску на виконання газонебезпечних робіт, на первинну і періодичні перевірки димових та вентиляційних каналів, а також на приймання в експлуатацію згаданих газових приладів, не представлено. Це наштовхує на висновок: аварії не сталося б, якби посадовці газової служби сумлінно підходили до виконання своїх обов’язків, а власники забезпечили б утримання системи газопостачання у справному стані відповідно до вимог чинного законодавства.

З метою запобігання подібним випадкам члени комісії розробили і запропонували керівництву ПАТ «Закарпатгаз» низку заходів. Посадовці, через недбалість яких сталася аварія,  відповідатимуть згідно із Законом.