Лісівники Свалявщини нагадали про обережне поводження з вогнем

5 років ago admin 0

☝️Відколи існує традиція відпочивати на природі, відтоді існують і певні правила, що регламентують, як слід поводитися в лісі, на галявині, біля річки тощо. Дотримуючись цих порад, ви матимете винятково позитивні враження від пікніка, а мешканці дикої природи не згадуватимуть вас «не злим тихим словом».

📆Період з квітня по жовтень спеціалісти вважають часом підвищеної небезпеки щодо виникнення лісових пожеж. Що вже й казати про спекотні літні дні, коли досить однієї іскри, щоб за секунди зайнялася суха трава.

🔥Лісівники нагадують, якщо друзі з приходом тепла тільки й чекають на ваші коронні шашлики, обзаведіться власним мангалом. Розкладати багаття на землі з квітня по жовтень заборонено. Деякі стаціонарні зони відпочинку надають гостям мангали в оренду – безкоштовно чи за плату (докладно ці дані зазначено в описах конкретних зон). Але радимо все-таки мати власний.

🚬Запобігайте попаданню на ґрунт непогашених сірників, недопалків тощо. Пильнуйте, щоб іскра не впала у листя, мох, торф чи лишайник. Навіть через кілька годин, коли ви вже будете вдома, та сама іскра може перетворитися на пожежу, згубну для всього живого.

🆘Якщо ви виявили займання, спробуйте загасити самостійно, а якщо це вам не під силу (наприклад, полум’я велике, і вогонь стрімко поширюється) – якнайшвидше викликайте пожежників, телефонуйте в лісництво чи в будь-яку екстрену службу. Якщо ви користуєтеся будь-яким пристроєм, що здатен визначати GPS-координати (смартфон, ноутбук, автомобільний навігатор тощо), повідомте рятівникам точне місцезнаходження лиха.

💦Загасити виявлене вогнище можна водою із річки чи ставка (якщо поблизу є водойма), засипавши піском чи землею.

💥Лісівники Свалявського держлісгоспу наголошують, якщо вам довелося рятуватися від лісової пожежі, пам’ятайте:

Не заходьте в зону задимлення, якщо видимість менше 10 м.

Щоб не отруїтися чадним газом, закрийте дихальні шляхи вологою тканиною.

Виходьте з зони пожежі в напрямку проти вітру – так вогонь не наздожене вас.

Якщо на людині загорівся одяг, їй слід впасти на землю, в жодному разі не бігти. Накрийте потерпілого щільною тканиною (простирадло, ковдра, пальто) – через брак кисню полум’я згасне.

🆘Телефони екстрених викликів, дійсні по всій Україні, безкоштовні з будь-яких операторів:

101 – Державна служба надзвичайних ситуацій.

044 235 77 24 гаряча лінія Державного агентства лісових ресурсів

☝️Будьмо свідомими!

☝️Відколи існує традиція відпочивати на природі, відтоді існують і певні правила, що регламентують, як слід поводитися в лісі, на галявині, біля річки тощо. Дотримуючись цих порад, […]