Відбулася робоча нарада із сільськими головами району

6 років ago admin 0
altСьогодні, 24 липня, відбулася робоча нарада із сільськими головами району. Участь у роботі наради прийняли голова Іршавської райдержадміністрації Олександр Горін, голова районної ради Віктор Симканинець, перший заступник голови райдержадміністрації Іван Семак, заступник голови райдержадміністрації Іван Мошкола, заступник голови райради Володимир Половка та начальник фінансового управління Оксана Симчик .
На порядку денному було винесено ряд важливих питань, а саме :

·   Поводження з твердими побутовими відходами та їх централізоване вивезення;

·        Стан доріг у районі;

·        Впровадження медичної реформи у дію;

Одне з найактуальніших питань на сьогодні є питання поводження з твердими побутовими відходами. Перш за все, проблема полягає у тому, що не налагоджено належний збір сміття у селах, не застосовуються штрафи за несанкціоновані смітники, і головне, більшість мешканців населених пунктів просто не оплачують платежі за вивіз сміття, все це призвело до того, що більшість сіл потерпають від сміття. На комісії були присутні три юридичні особи, які займаються вивезенням твердих побутових відходів : ЕКО ІР – Іван Ломага, приватний підприємець – Олександр Дешко та начальник КП «Тепло-Місто» – Ольга Чедрик. Кожен з них висловив свою думку щодо вирішення  даної проблеми. Спільно з керівниками району було прийнято рішення: активізувати роз’яснювальну роботу з мешканцями населених пунктів щодо необхідності укладення договорів на вивезення твердих побутових відходів та погашення заборгованості за існуючими договорами. Крім цього, було наголошено про направлення до адміністрації уповноважених осіб для проведення навчання та видачі їм посвідчення громадських інспекторів. Саме у їхній компетенції буде можливість розгляду справ та накладення стягнень за адміністративні правопорушення з питань благоустрою.

По другому питанні, голова Іршавської державної адміністрації Олександр Горін проінформував присутніх про стан проведення робіт з капітального та середнього поточного ремонту доріг, що знаходяться на балансі райдержадміністрації та обласних доріг, а також про стан їх фінансування. На даний момент оголошено 12 тендерів, 2 проекти знаходяться на стадії експертизи та 6 проектів знаходяться на стадії розробки. По дорогах районного значення, де були проведені аукціони та визначились переможці, зараз перебувають на стадії на підписання договорів та отримання  дозвільної документації на початок проведення ремонтних робіт.

По третьому питанні, щодо впровадження медичної реформи у дію, проінформував начальник відділу охорони здоров’я Сергій Караслай та  головний лікар комунального закладу центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Булеза. Із 1 липня починається черговий етап медичної реформи. Медичні заклади, які підписали договір з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати фінансування за новою моделлю. Також набуває чинності перелік послуг, які входять до гарантованої первинної медичної допомоги та оплачуються державою.На початку року Міністерство охорони здоров’я України поставило перед закладами первинної медичної допомоги завдання автономізуватись – тобто з бюджетних установ перетворитись на комунальні некомерційні підприємства, щоб укласти договір із Національною службою здоров’я.Цей орган виконавчої влади відповідає за фінансове забезпечення державного медичного обслуговування. Офіційно службу зареєстрували в березні цього року. Відтоді НСЗУ уклала договори зі 149 бюджетними медичними установами. Тільки після такого договору заклад може укладати декларації між лікарем і пацієнтом.

Також із початку липня запрацює затверджений МОЗ перелік послуг, які надає лікар первинної медичної допомоги. Зокрема, це : консультації, основні аналізи, профілактичні заходи (наприклад, щеплення), паліативна допомога, лікування найбільш поширених хвороб, спостереження за вагітністю. В МОЗ уточнюють: для того, щоб район, місто чи об’єднана територіальна громада могли перейти на співпрацю з НСЗУ, треба, щоб усі медичні заклади, які отримують фінансування з місцевого бюджету, автономізувалися та підписали договір зі службою. Вони можуть зробити це після 20 липня, а також в жовтні і в грудні цього року.

alt

alt

alt

alt

alt

 alt