Питання оформлення землі, газових мереж, документації та інші обговорили в Ужгородській міській раді на зустрічі з головами ОСББ та ЖБК

6 років ago admin 0

Чимало питань зі щоденної практики роботи ОСББ, ЖБК розглянули 17 липня в Ужгородській міській раді на зустрічі з головами об’єднань співвласників та будинкових комітетів.

Заступник міського голови Василь Гомонай наголосив, що міський голова Богдан Андріїв підтримує ініціативи ОСББ щодо оформлення прибудинкових територій у користування об’єднань і вимагає максимального сприяння ОСББ у цьому питанні.

Начальник відділу землекористування Олександр Чепкий зазначив, що процедура оформлення прибудинкових територій для ОСББ із часу попередньої зустрічі не змінилася.

Посадовець відповідав на запитання щодо проблем із раніше виділеними земельними ділянками та переданими громадянам у власність, зокрема, за адресами Володимирська, 63, Бестужева, 4, 8 і запевнив, що міська рада у судових справах з оскарження передачі ділянок буде виступати на стороні мешканців. Відділу муніципальної інспекції доручили вжити заходи до власників, на яких скаржилися голови правлінь ОСББ про те, що не забезпечують належне утримання ділянок.

Головний інженер ПАТ «Закарпатгаз» роз’яснив щодо розмежування балансової належності газових мереж будинку. У 2015 році прийняли новий кодекс та у 2016 році – нові Закони України «Про комерційний облік» та «Про житлово-комунальні послуги», згідно з якими на технічне обслуговування внутрішньо будинкових газових мереж необхідно укладати договори із ПАТ «Закарпатгаз» або з іншими підприємствами, які мають дозвільні документи на виконання таких робіт. Оскільки змінилися назви вулиць, провулків, ОСББ просили у квитанціях на оплату за послуги з газопостачання вказувати нові адреси.

Начальник відділу реєстрації місця проживання Ужгородської міської ради Володимир Кравчук повідомив, що лише 33 ОСББ передали відділу картки форми А і Б. На 90% відділом сформовано єдину реєстраційну базу по місту.

Директор департаменту міського господарства Володимир Бабидорич на запитання, пов’язані з тим, що ТОВ «Підзамок» не передало картки, розповів, що це товариство із 2017 року не має жодних договірних відносин із департаментом на надання послуг з обслуговування багатоквартирних будинків. Законодавство чітко зобов’язує підприємства передати картотеку відділу реєстрації, але водночас зобов’язує мешканців сплачувати за послуги, а підприємства – надавати якісні послуги. Проте було чимало випадків недотримання закону недобросовісними мешканцями, які роками не платили за послуги і це призвело до того, що підприємства не передають картотеку.

Оскільки невирішеним наразі є питання передачі карток підприємствами-управителями, на зустрічі домовилися, що управителі передадуть ОСББ картки мешканців, які не боргують за послуги. ОСББ, у свою чергу, передадуть картки відділу реєстрації, бо цей відділ видає довідки про зареєстрованих осіб. ОСББ, управителі видають довідки для оформлення субсидій – із зазначенням фактично проживаючих, житлової площі та щодо наявності чи відсутності заборгованості за послуги управління, витрат на управління будинком.

Директор ТОВ «АВЕ-Ужгород» Наталія Якубик пояснила, що підприємство готове укладати договори із ОСББ на вивезення змету, скошеної трави та листя в центральній частині міста, де товариство виконує прибирання вулиць. В інших районах порекомендувала укладати договори на вивезення змету з підприємствами, які здійснюють утримання цих вулиць.

Дуже багато було скарг на стан контейнерних майданчиків, зокрема й тому, що мешканці навколишніх сіл завозять сміття у місто. Директор департаменту міського господарства Володимир Бабидорич звернувся до голів правлінь ОСББ із проханням повідомляти про порушників працівникам відділу муніципальної інспекції з благоустрою.

Представники ОСББ «Едельвейс-Ужгород» та «Володимирське» говорили про те, щоб біля кожного будинку були встановлені контейнерні баки для твердих побутових відходів, оскільки зараз великі майданчики є проблемою тільки для мешканців окремих будинків, де ці майданчики розміщені. Зазначалося, що на проспекті Свободи неподалік колишньої хімчистки майданчик розформують. Наталія Володимирівна наголосила, що «АВЕ-Ужгород» готове з кожним ОСББ, ЖБК вирішувати проблемні питання та знаходити компромісні рішення.

Начальник управління житлово-комунального господарства департаменту міського господарства Олександра Турянчик звернула увагу на необхідності укладення договорів із вивезення змету з прибудинкових територій за договірними цінами.

Начальник відділу інспекції з благоустрою Юрій Станко повідомив, що місто територіально поділене на райони і за кожним районом закріплений представник муніципальної інспекції з благоустрою. Голови правлінь повинні знати їх особисті телефони і напряму з ними контактувати з усіх питань, що стосуються дотримання правил благоустрою.

Голова правління ОСББ «Сечені» Юлія Юрченко Юлія запропонувала створити Раду голів ОСББ при міському голові Ужгорода. Більшість присутніх голів ОСББ підтримали цю пропозицію.

1 of 17