ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РОБОТИ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПРОТЯГОМ ПІВРІЧЧЯ 2018 РОКУ

6 років ago admin 0
      altМинуло півроку в діяльності служби у справах дітей. Протягом цього часу служба у справах дітей, на виконання своїх основних повноважень, проводила всебічну, цілеспрямовану роботу, пов’язану із захистом прав та  законних інтересів дітей, зокрема,дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

     Станом на 1.07.2018 на обліку служби у справах дітей перебуває 181 дитина, з яких 38 – дітей-сиріт , 76 дітей, позбавлених батьківського піклування, 63 дитини обліковуються як такі що проживають в сім’ях, у яких батьки або особи, що їх замінюють ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків з виховання дітей,  4- дітей, як такі,що зазнали насилля в сім’ї. 

     Робота щодо соціального захисту дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, дитини-сироти та дитини позбавленої  батьківського піклування працівниками служби у справах дітей проводится відповідно до індивідуальних планів, які переглядаються не рідше одного разу на рік. В цьому плані служба активно взаємодіє з керівниками як райдержадміністрації, так із органами місцевого самоврядування району, зокрема у вирішенні таких питань, як надання методичної допомоги щодо охорони прав та інтересів дітей, організації виховної роботи (надано відповідну допомогу 32 навчальним закладам району); направлення дітей на лікування, реабілітацію ( направлено 8 дітей); надання адресної допомоги дітям (надано адресну допомогу 115 неповнолітнім); працевлаштуванні неповнолітніх (працевлаштовано 7 дітей) та по ряду інших питань.                                                  

      Служба у справах дітей проводить відповідну роботу з  питань профілактики злочинності та правопорушень серед неповнолітніх. Зокрема, службою протягом півріччя проведено індивідуальну профілактичну роботуіз 41-им неповнолітнім  з девіантною поведінкою. 78 батьків викликалися до служби у справах дітей, з приводу поведінки 53 дітей і 25 батьків викликалися до служби з приводу їх неналежної поведінки стосовно дітей.   Спільно з представниками районного відділу поліції проведено 15 рейдів-перевірок торговельних закладів з питань дотримання чинного законодавства щодо заборони реалізації спиртних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім.                                          Службою у справах дітей проводиться ретельна підготовка висновків на засідання комісії з питань захисту прав дитини. Питання вивчаються за місцем проживання дітей.

    Протягом 1-го півріччя 2018 року проведено 10 засідань комісії з питань захисту прав дитини.. Актуальними питаннями, які розглядаються комісією, залишаються питання врегулювання побачень батьками своїх дітей, яких станом на сьогоднішній день розглянуто 14, було підготовлено 6 висновків щодо доцільності/недоцільності позбавлення батьківських прав, розроблено  37 розпоряджень на здійснення правочинів щодо нерухомого майна, право користування яким мають неповнолітні.                                                                 В плані соціального захисту дітей, протягом відповідного періоду обстежено матеріально-побутові умови проживання  44 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою/піклуванням. Надано консультативну допомогу 40  сім’ям, проведено 38 бесід з опікунами та піклувальниками. Перевірено умови утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в 1 ДБСТ та 5 прийомних сім’ях.                                                                               Підсумовуючи викладене, слід зазначити, що чи не найголовнішим принципом, яким керується служба у справах дітей в процесі своєї діяльності є принцип збереження сімейних відносин та створення умов для того, щоб кожна дитина району, яка позбавлена батьківського піклування отримала сімейне оточення. Адже сім’я є і залишається природним середовищем для фізичного, психічного, соціального і духовного розвитку дитини, її матеріального забезпечення . Саме сім’я  несе відповідальність за створення належних умов для цього. Вона має виступати основним джерелом матеріальної та емоційної підтримки, психологічного захисту, засобом збереження і передачі національно-культурних і загальнолюдських цінностей прийдешнім поколінням. У першу чергу сім’я повинна залучати дітей до освіти, культури і прищеплювати загальнолюдські норми суспільного життя.  Над втіленням саме цього положення служба у справах дітей та керівництво райдержадміністрації активно співпрацюють між собою. Про це свідчить той факт, що станом на сьогоднішній час в районі з 9 дітей, які набули статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування 6 дітей влаштовано під опіку/піклування; 1 малоліній усиновлений, 2 дітей перебувають на повному державному утриманні Білківськогоаграрного ліцею. Затверджено 16 індивідуальних планів соціального захисту дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;  переглянуто 67 індивідуальних планів соціального захисту дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, дітей- сиріт та позбавлених батьківського піклування. виховуються в опікунів та піклувальників; 19 дітей виховуються в прийомних сім’ях  і дитячих будинках сімейного типу.                                                                             

    Однак слід завжди пам’ятати, що створення умов для всебічного розвитку дітей має виступати турботою не тільки служби у справах дітей  та керівництва райдержадміністрації. Це має бути одним з найголовніших обов’язків кожного дорослого свідомого громадянина,  якому не байдужа доля маленьких громадян нашого району.

Начальник служби у справах дітей

Попович Г.В