В Ужгороді проходить Міжнародна конференція «Транскордонна співпраця на території Карпат»

6 років ago admin 0

Зібрання, присвячене 15-річчю започаткування програми «Польща-Білорусь-Україна», сьогодні, 8 червня, проходить в ужгородському історико-культурному центрі «Совине гніздо».

Передувала відкриттю прес-конференція, у якій взяли участь Ужгородський міський голова Богдана Андріїв, голова Львівської обласної ради, голова Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон «Карпати-Україна» Олександр Ганущин, директор департаменту територіальної співпраці Міністерства інвестицій та розвитку Польщі Рафал Баліньські, директор Центру європейських проектів (Польща) Лєшек Буллєр, заступник директора департаменту державних інвестиційних проектів та підтримки розвитку Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Ганна Бєлоколос.

Як зазначалося під час прес-конференції, Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна вже 15 років підтримує процеси розвитку на прикордонній території Польщі, Білорусі та України шляхом фінансування різноманітних проектів.

Триває вже третій період Програми. У першому – «2004-2006» підтримали 167 проектів на загальну суму 46 мільйонів євро. На той час структура Програми та фінансування проектів були набагато складнішими, ніж зараз. У 2007-2013 рр. фінансування суттєво зросло: реалізовано 117 проектів на 170 млн. євро. Проекти дали позитивні зміни в охороні здоров’я, освіті, туризмі, охороні культурної спадщини, безпеці та інфраструктурі, діяльності пунктів перетину кордону, розвитку прикордонних територій тощо.

Зараз триває новий програмний період – 2014-2020, який передбачає фінансування у розмірі 165 мільйонів євро на проекти, спрямовані на захист та промоцію культурної та природної спадщини прикордонних територій, транспортну інфраструктуру регіонів, вдосконалення інфраструктури та роботи пунктів перетину кордону, а також розвиток служб охорони здоров’я та громадської безпеки.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв привітав учасників конференції та відзначив, зокрема: «Мені приємно, що сьогодні такий захід проходить у нашому місті. Хочу відмітити, що саме завдяки участі у Програмі співпраці України з Польщею з’явилася можливість відреставрувати важливі архітектурні пам’ятки: в Ужгороді – «Совине гніздо», а у нашому польському місті-партнері Ярославі – Кам’яницю. Тут, у «Совиному гнізді» ми бачимо практичну реалізацію Програми «Польща-Білорусь-Україна», переконаний у надзвичайній важливості продовження співпраці, реалізації таких проектів».

Учасників конференції привітали також голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, заступник голови Закарпатської обласної ради Петро Грицик. Узяли участь у роботі конференції також Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Мірослав Мойжіта, заступник маршалека Підкарпатського воєводства (Польща) Піотр Пільх, заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак, керівники та працівники структурних підрозділів облдержадміністрації, обласної ради, Ужгородської міської ради, Ужгородської районної ради, представники УжНУ.

Про досягнення програм транскордонної співпраці на території Карпат та забезпечення сталого розвитку цього регіону говорили на двох «круглих столах». Також міський голова Богдан Андріїв та голова Львівської облради, голова Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон «Карпати-Україна» Олександр Ганущин підписали Меморандум між Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон «Карпати-Україна» та Ужгородською міською радою.

У рамках міжнародної конференції у суботу, 9 червня, в Ужгородському замку відбудеться концерт за участі фольк-рок-гурту зі Львова Joryj Kłoc, фолькового колективу Польщі “Orkiestra św. Mikołaja” та відомого закарпатського рок-гурту «Rock-H». Вхід на концерт – вільний.

1 of 32