Виїзд дитини за кордон 2018: процедура і документи

6 років ago admin 0

Незабаром почнуться літні канікули. Багато батьків хочуть, щоб їх діти відпочили та оздоровились за кордоном і мають можливість з дітьми поїхати разом. Проте, не знаючи законодавчих моментів нерідко запланована поїздка приносить несподівані казуси, а іноді і неприємні сюрпризи. Щоб уберегти себе і дітей від неприємностей необхідно знати процедуру та оформлення документів для виїзду дитини  за кордон.

Законодавством України, зокрема п. 3 ст. 313 Цивільного кодексу, передбачено право дитини, яка досягла шістнадцяти років, на вільний самостійний виїзд за межі країни. Однак, незалежно від мети подорожі (лікування за кордоном, оздоровлення, туристична екскурсія, поїздка до родичів і т.д.), діти до 16 років мають право на виїзд за кордон тільки за згодою батьків і в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними.

Процедура вивезення дітей, які не досягли шістнадцяти років, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених ними, відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, здійснюється за нотаріально посвідченим дозволом другого з батьків. Документ обов’язково повинен містити маршрут прямування і часові рамки даної поїздки.

Покинути Україну без згоди батька (матері) на виїзд дитини за кордон можна в таких випадках:

  • батько є іноземцем або особою без громадянства та відсутній у пункті пропуску;
  • в закордонному паспорті матері або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України до іншої держави чи відмітка про взяття на постійний консульський облік (Постанова Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 № 733).

Згода батька на вивезення дітей за кордон не потрібна при пред’явленні таких документів:

– довідка про народження дитини, видана органом РАЦСу, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України;

– рішення суду про надання дозволу на вивезення дитини з України судове  – рішення про визнання другого з батьків недієздатним;

– рішення суду про визнання батька безвісно відсутнім;

судове рішення про позбавлення батьківських прав;

свідоцтво про смерть другого з батьків

Нотаріальна згода батьків на вивезення дітей за кордон є юридичним документом, що запобігає незаконному вивезенню (викраденню) дітей з України. Дозвіл батька (матері) на перетин дитиною кордону потрібно тільки громадянам України. Діти, які мають громадянство інших держав, виїжджають з України без пред’явлення довіреності.

Для оформлення в нотаріуса довіреності (заяви) на вивезення дітей за кордон знадобиться мінімум документів: оригінали паспортів батьків, їх ІПН та свідоцтво про народження дитини. При цьому, форма довіреності залежить від того, хто супроводжує дитину в подорожі. Якщо малеча виїжджає з країни в супроводі близьких родичів (бабусі, дідуся, дядьки, тітки, брата, сестри), нотаріально завірений дозвіл на перетин дитиною кордону повинен надаватися і батьком, і матір’ю.

При складанні нотаріально завіреної заяви на виїзд малолітньої (неповнолітньої) дитини з України обов’язково вказується інформація про особу що супроводжує малюка (довіреність оформляється на її ім’я), країни подорожі (в т.ч. транзитні), цілі і терміни поїздки.

Увага! Перетин кордону здійснюється виключно за оригіналом довіреності.

Строк дії довіреності на дитину для виїзду за кордон прописується індивідуально, так як безпосередньо залежить від цілей подорожі. На законодавчому рівні передбачено оформлення батьківської згоди на кожну поїздку окремо. Однак в ряді випадків (лікування, навчання, змагання, спілкування з родичами і т.д.) довіреність може бути оформлена на серію поїздок.

Начальник служби у справах дітей                              М.Шуста

Незабаром почнуться літні канікули. Багато батьків хочуть, щоб їх діти відпочили та оздоровились за кордоном і мають можливість з …