Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв взяв участь у засіданні Правління Асоціації міст України

6 років ago admin 0

Зібрання, на якому був присутній і прем’єр-міністр України Володимир Гройсман,  відбулося сьогодні, 21 травня 2018 року, у Києві.

“Усі реформи і зміни в Україні мають проводитися виключно в інтересах громадян і з огляду на їх потреби. Таку політику мають сповідувати не тільки в столиці, а й в регіонах”, – сказав, зокрема, глава уряду. Він наголосив, що всі ми прагнемо зробити Україну сильною. «Але вона буде сильною тоді, коли люди будуть відчувати задоволення своїх потреб. Вигодонабувачем всіх реформ і змін має стати громадянин. Байдуже – живе він в Києві чи в Херсонській області, – додав глава уряду. – Саме тому важливо, як організована робота на місцях».

Він звернув увагу: завдяки бюджетним субвенціям, завдяки децентралізації в міських бюджетах залишаються суттєві ресурси. Їх ефективне використання – відповідальність місцевої влади. Як підкреслив Глава Уряду, Кабінет Міністрів зі свого боку готовий піти назустріч регіонам – як з огляду на виділення коштів для вирішення регіональних проблем, так і з огляду, приміром, на методику розподілу та перерозподілу субвенцій. Але адресність має стати основою такого розподілення.

На його думку, ключовим принципом роботи має стати спільна відповідальність за процеси в державі – як на центральному рівні, так і на місцях. «У нас єдиний вихід – зростання економіки, створення та підтримка нормальних умов розвитку підприємства на місцях, використання всіх механізмів детінізації економіки та ствердження довіри до держави, – сказав Володимир Гройсман . – І тут немає окремо міста Вінниця і окремо держави Україна. Якщо на місцях будуть проблеми, на глобальному рівні буде катастрофа. Будуть успішні міста – буде успішна Україна».

У свою чергу голова АМУ, міський голова  Києва Віталій Кличко під час засідання наголосив, що органи місцевого самоврядування розраховують на конструктивну позицію та допомогу уряду у вирішенні низки проблем щодо бюджетного забезпечення громад у 2018 році: «Нині є низка проблем, які неможливо вирішити без допомоги уряду».

Зокрема, Віталій Кличко зазначив гостру проблему недостатності цьогорічних обсягів освітньої та медичної субвенцій. Він зауважив, що сьогодні медична субвенція спрямовується тільки на окремі поточні видатки, а освітня – лише на заробітну плату педагогам. Водночас, оплату комунальних послуг та енергоносіїв перекладено на місцеві бюджети. Наразі дефіцит коштів на утримання закладів освіти та охорони здоров’я із освітньої субвенції становить 22%, медичної – 34%.

Крім того, підкреслив Віталій Кличко, розподіл на обласному рівні додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров’я є несправедливим. Бюджетам міст обласного значення на сьогодні виділено лише 2,3% від загального обсягу дотації, а 43% дотації залишилися в обласних бюджетах. При тому, що видатки обласних бюджетів на освіту та охорону здоров’я у структурі видатків усіх місцевих бюджетів на такі цілі складають лише 11%.

Міський голова Києва також додав, що суб’єктивним є і розподіл облдержадміністраціями субвенції на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання вулиць і доріг. Бюджетом на ці цілі у населених пунктах спрямовується не більше 20% загального обсягу субвенції (11,5 млрд грн). Разом із тим, у 12 областях коштів на такі дороги ОДА взагалі не передбачили, а у 3 областях ОДА не затверджують переліків таких об’єктів.

За словами Голови АМУ, також необхідно порушити перед урядом питання щодо удосконалення процедури монетизації пільг на проїзд.

Віталій Кличко додав, що у парламенті зареєстровано законопроект, ухвалення якого негативно позначиться на місцевому самоврядуванні. Зокрема, прийняття законопроекту № 8124 у частині скасування пайової участі призведе до втрати доходів місцевими бюджетами розвитку обсягом близько 1,7 млрд. грн та негативно вплине на розвиток інфраструктури.

Крім того, наголосив він, існує проблема заборгованості держбюджету перед комунальними підприємствами за надані споживачам пільги та субсидії. Зокрема, станом на середину травня вона становить близько 3,2 млрд. гривень.

«Тож нині органи місцевого самоврядування та уряд мають докласти спільних зусиль для вирішення проблемних питань», – підкреслив Віталій Кличко.

За матеріалами урядового порталу та офіційного сайту АМУ

1 of 7