На Закарпатті прем’єр-міністр вітався з дітьми угорською, запросто спілкувався на вулиці з перехожими, проконтролював ремонт міжнародної траси й пообіцяв бізнесу кращий інвестиційний клімат (+ ФОТОРЕПОРТАЖ)

6 років ago admin 0
 altОдноденна робоча поїздка Володимира Гройсмана на Закарпаття була насиченою на події, водночас глава уряду виявився доступним у спілкуванні як для чиновників і представників крупного бізнесу, так і для звичайних громадян.

    Про це повідомляється офіційному сайті Геннадія Москаля.

  Програма перебування прем’єр-міністра України, якого супроводжували керівники області, Ужгорода, а також урядова делегація, включала ознайомлення з роботою чотирьох об’єктів, перший із яких – Ужгородська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів з угорською мовою навчання імені Дойко Габора. В.Гройсман із самого початку зумів здивувати учнів і педагогів, привітавшись угорською мовою: «Jó napot kívánok!» (цю фразу він вивчив по дорозі з аеропорту).

 Оглянувши приміщення школи, поспілкувавшись із дітьми й оцінивши коротку концертну програму до Дня матері «Édesanyám, szeretlek!», керівник уряду вирішив пішки пройтися до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Ужгородської міськради. А по дорозі періодично зупинявся, щоб привітатися й поспілкуватися з перехожими на різні злободенні теми.

   Після ознайомлення з роботою сучасного ЦНАПу відбувся підхід до засобів масової інформації, під час якого В.Гройсман наголосив, зокрема, на темі міжнаціональних відносин та децентралізації (створення об’єднаних територіальних громад – ОТГ):

  – Україна – багатонаціональна й багатокультурна країна, і це особливо відчутно на Закарпатті. Ми велика європейська нація, яка створює такі умови, щоб усі громадяни вільно володіли державною мовою, і водночас поважаємо право національних меншин на свою ідентифікацію, в тому числі навчання рідною мовою. Як приклад цього твердження може бути 10-та угорськомовна школа Ужгорода, учні якої навчаються своєю рідною мовою і вільно володіють українською.

    Коментуючи питання щодо створення об’єднаних територіальних громад, В.Гройсман зазначив:

  – Є різні варіанти створення ОТГ, хтось відстоює одні й не погоджується з іншими. Я вислухаю аргументи всіх сторін, щоб проаналізувати недоліки й переваги. Поки що на Закарпатті немає повного порозуміння між різними гілками влади, однак питання слід вирішувати саме на рівні області.

    В ході робочої поїздки прем’єр-міністр також проінспектував ремонт міжнародної автодороги М-25 «КПП «Соломоново» – Велика Добронь – Яноші» в Ужгородському районі, яка перебуває на балансі Служби автомобільних доріг України. Автодорогу капітально не ремонтували понад 30 років, тому її покриття давно зношене. Уже заключено договір із переможцем тендеру на суму 275,5 мільйонів гривень, із яких цього року буде освоєно 100 мільйонів. Ремонт проводиться за сучасними технологіями і з суворим контролем якості…

    Заключним пунктом робочої поїздки глави кабміну стало ПрАТ «Єврокар» у Соломонові, де відбулася зустріч із найбільшими підприємцями з іноземним капіталом, що працюють на Закарпатті.

   – Наша стратегічна мета – добитися зростання економіки на 5 відсотків, – наголосив В.Гройсман у своєму вступному слові. – Це неможливо зробити без притоку іноземного капіталу й створення нових робочих місць, тому ми робимо максимум для захисту бізнесу й інвестицій. Політика уряду – постійна дерегуляція й скасування зайвих перешкод. Я категорично не сприймаю факти, коли контролюючі органи перевищують повноваження й намагаються тиснути на бізнес. У всіх цих випадках завжди стою на боці підприємців…

  – Закарпаття – прикордонна область, тому в нас маса підприємств з іноземними інвестиціями, – зазначив на зустрічі голова ОДА Геннадій Москаль. – Однак зараз ми спостерігаємо парадоксальну картину. Через високі мінімальні зарплати в країнах Євросоюзу крупний бізнес намагається переносити свої підприємства за межі ЄС. Але багато хто вибирає не сусідню Україну, а Пакистан, Індонезію, Камбоджу й інші віддалені країни. Ми хочемо, щоб ви розповіли про ті проблеми, з якими іноземні інвестори стикаються в Україні. Бо знаєте їх із власного досвіду. Ми зараз знаходимося на одному з найпотужніших підприємств Закарпаття – ПрАТ «Єврокар». Воно почало свою роботу в мою першу каденцію на Закарпатті в 2001 – 2002 роках і довело, що може бути успішним впродовж багатьох років. І тепер нам спільно з урядом слід зробити все, щоб Закарпаття зокрема і Україна загалом знову стали привабливими для іноземного капіталу…

Повідомляється на офіційному сайті Геннадія Москаля

alt

alt

alt

alt

alt

alt