Майстер ЕТГ на Іршавщині допустив порушення вимог безпеки праці, від чого й постраждав

6 років ago admin 0

Бригада електрослюсарів Іршавського РЕМ ПрАТ «Закарпаттяобленерго» отримала на початку цьогорічного квітня завдання відремонтувати електролінію, зокрема зняти і під’єднати кінці кабелю на конкретних об’єктах. Отримавши наряд-допуск, ремонтники вирушили зранку до виробничої бази ЕТГ, розташованої в Іршаві. Коли усі підготовчі роботи були здійснені, черговий диспетчер повідомив майстра ЕТГ про попередні перемикання та оперативний стан схеми мережі. Далі бригаді залишилося лише провести необхідні вимкнення, встановити заземлення, підготувати безпосередньо робоче місце та приступити до роботи.

Усе відбувалося, як завжди, – електрослюсарі вимкнули необхідні комутаційні апарати, огородили робоче місце, вивісили попереджувальні таблички про заборону вмикати лінії, перевірили відсутність напруги, увімкнули заземлюючі ключі, наклали переносне заземлення на наконечники КЛ-10 тощо. Були проведені відповідні інструктажі. Тож, здавалося, ніщо не віщувало біди.

Коли двоє з членів бригади почали знімати кінці старої кабельної лінії від  закритої трансформаторної підстанції, то почули характерний звук гудіння електричної дуги. Страшний здогад змусив обох негайно покинути робоче місце. За якийсь час гудіння припинилося. Коли спрацював захист (вакуумний вимикач), ремонтники подалися до комірки №4, двері якої були відчиненими. Там побачили майстра, який лежав у непритомному стані. На щастя, він подавав ознаки життя. Тож колеги негайно доставили потерпілого до станції швидкої допомоги, де йому надали першочергову невідкладну допомогу.

Пізніше його госпіталізували в опікове відділення Закарпатської ОКЛ, де йому встановили діагноз: ураження високовольтним електричним струмом, електроопік ІІІ ст., опіковий шок ІІІ ст. Оскільки перебіг хвороби був важким, то травму віднесли також до категорії «важка».

Після отримання відповідного повідомлення в Управлінні Держпраці у Закарпатській області була створена комісія із спеціального розслідування нещасного випадку, яку очолив начальник відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об’єктах підвищеної небезпеки Віталій Ляхович.

За підсумками проведено розслідування, встановлено низку технічних і організаційних причин, що призвели до серйозного травмування чоловіка. Однією з головних було порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання, устаткування, машин, механізмів. Члени комісії визначили, що особою, яка допустила порушення законодавчих і нормативно-правових актів з ОП, є сам потерпілий, оскільки він: розширив межі робочого місця, визначені нарядом-допуском; наблизився на недопустиму відстань до струмовідних частин 10 кВ, які перебували під напругою; порушив вимоги «Правил безпечної експлуатації електроустановок». Водночас комісія зобов’язала керівництво Іршавського РЕМ ПрАТ «Закарпаттяобленерго» виконати комплекс заходів щодо усунення причин настання цього нещасного випадку.