Закарпаття вже з вакцинами!

6 років ago admin 0


Партію вакцин від кору, паротиту, краснухи (КПК) та від поліомієліту отримало Закарпаття. Закупка вакцин здійснена централізовано за рахунок Державних коштів в рамках відповідних програм. В область надійшло 72 508 доз бельгійської вакцини Пріорикс (КПК) та 18 070 доз французської поліовакцини Імовакс. Ці імунобіологічні препарати зарекомендували себе як ефективні і безпечні, надаються державою безоплатно і мають багаторічний досвід використання як в Україні, так і в Європі.


На сьогодні, як повідомив головний лікар Закарпатської обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк, кількість дітей що отримали щеплення КПК критично низька: із дітей віком до 1 року щеплені тільки 25 відсотків (3 613), від 2 років і старше – 37 % (4210 ), 6-річні діти – 19 % (3462), а від 7 років і старше – щеплена тільки кожна п’ята дитина (3620). З початку року в області зафіксовано 2081 випадків захворювання на кір. Близько 80 відсотків хворих – це діти. Лікар переконаний що з надходженням в область вакцини, активізується щеплювальна кампанія, відтак зменшиться кількість інфікованих та буде зупинено зростання захворюваності. Зараз щотижня в Закарпатті захворіває на кір 70-80 чоловік.


Лікар-епідеміолог ОКІЛ Лариса Зарембо, нагадала що першу партію вакцин КПК у кількості 9 010 доз, закуплених за кошти Державного бюджету, область отримала у лютому цього року. Додатково, ще дві тисячі доз, надійшло по перерозподілу із Дніпропетровської області. Однак, ці вакцини покривали потребу області тільки на 14,4 відсотки. Зараз же, з надходженням цієї партії імунобіологічних препаратів, Закарпаття повністю забезпечено вакциною від кору.


Вже здійснюється розподіл імунобіологічних препаратів по районах і до кінця тижня у всіх щеплювальних кабінетах області можна буде отримати захист від небезпечних хвороб.