Про захищеність і гідну працю молоді – на тематичній нараді у Сваляві

6 років ago admin 0

З нагоди відзначення Дня охорони праці у Сваляві відбулась тематична нарада з керівниками і спеціалістами районної споживчої спілки, місцевих організацій з ремонту доріг, санаторіїв і торговельних закладів. Від Управління Держпраці у Закарпатській області у заході взяв участь заступник начальника Володимир Горєв. У своєму виступі він зауважив: цьогоріч Міжнародна організація праці звернула  особливу увагу на проблему захищеності молодого покоління. Як визначено в Національній доповіді Уряду України, однією з цілей сталого національного розвитку до 2030 року є гідна праця та економічне зростання, її реалізація в інтересах молодого покоління.

Тому важливого звучання нині набирають такі моменти, як викорінення дитячої праці та популяризації культури, профілактики безпеки і гігієни праці. За словами Володимира Горєва, в  області, на жаль, ще мають місце випадки залучення дітей до виконання певних робіт, в тому числі й підвищеної небезпеки (будівництво), особливо в період літніх канікул. Звісно, аби уникнути неприємностей, роботодавці зазвичай не поспішають офіційно оформляти трудові відносини з такими працівниками. Причинами залучення дітей до роботи є низькі вимоги до якості робочої сили, значні потреби у використанні ручної праці, необізнаність дітей зі своїми правами. Водночас молоді працівники не повідомляють про випадки порушення щодо них законодавства про працю та охорону праці, оскільки не бачать альтернативи і тому зацікавлені у збереженні своїх робочих місць.

Під час наради присутні обговорили і деякі виробничі питання, пов’язані із роботою служб охорони праці, що діють на  вказаних підприємствах.