Про пожежну безпеку в екосистемах та запобіганні загибелі людей на воді говорили на засіданні державної комісії з питань ТЕБ та НС

6 років ago admin 0

4 травня в ДСНС під головуванням Віце-прем’єр-міністра-Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС).

Від Закарпатської області участь у нараді в режимі відеоконференції взяли: заступник голови облдержадміністрації Віктор Мікулін, начальник Управління ДСНС у області Роман Гудак та представники інших зацікавлених обласних відомств, установ та організацій.

Засідання розпочалася із ознайомлення учасників з інформацією про погодні умови на найближчий період, зокрема рівнів пожежної небезпеки на території ряду областей.

На початку засідання Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко особливу увагу акцентував на протипожежних заходах.

“Ще 30 березня ми розробили конкретний план заходів, яким передбачено створення 8 регіональних центрів оперативного реагування, які будуть працювати по всій Україні. До них залученні 11 тисяч одиниць техніки та 22 тисячі особового складу. Також визначили найбільші зони ризику виникнення пожеж під час літнього періоду — це Чернігівська, Закарпатська, Харківська і Одеська області”, – повідомив Геннадій Зубко.

У свою чергу, Голова ДСНС зауважив, що аналіз поточної ситуації свідчить про формування негативної тенденції до збільшення кількості пожеж у природних екосистемах.

“За таких умов, ситуація вимагає від органів влади щоденного контролю та вжиття превентивних заходів з протидії пожежам. Зокрема, це цілодобовий моніторинг, облаштування в лісових масивах і заповідниках мінералізованих смуг та очищення протипожежних розривів, а також постійна інформаційно-роз’яснювальна робота на місцях”, – наголосив Голова ДСНС.  “Крім того, як запобіжний захід необхідно активно використовувати введення тимчасових обмежень на відвідування населенням лісу та в’їзду до нього автотранспортних засобів у період високого класу пожежної небезпеки”, – додав він.

Далі учасники обговорили стан підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах для прийняття відпочивальників та питання безпеки людей на водоймах.

 

Щодо Закарпатської області то тут, за даними Управління ДСНС України у Закарпатській області (станом на 04 травня) виникло 245 загорань сухої трави та сміття на відкритих територіях. Лісових пожеж  у краї не зафіксовано. Здебільшого саме людський фактор та пожежі сухої рослинності і  провокують виникнення пожеж у лісах. Управлінням ДСНС України у області спільно із органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, підрозділами лісомисливського господарства та іншими зацікавленими установами вживаються організаційні та практичні заходи, проводиться масово-роз’яснювальна робота з громадянами для запобігання виникнення пожежам у краї.