“Проблема знеліснення торкається всього світу. На Закарпатті вона також актуальна. Чому ж це не зупинити?

4 роки ago admin 0

Проблема знеліснення і деградації лісів загальносвітова – зусилля з лісовідновлення потрібні в більшості країн. Однак перш ніж критикувати лісівників, оголошувати акції з лісовідновлення, братися за лопату й сапку і відправлятися на лісопосадки, потрібно розібратися, де і коли відновлення лісів необхідно і можливо і як це робиться. Тому що все зовсім не так просто, як може здатися на перший погляд. І найкраще в цьому питанні знаються ніхто інший, як працівники лісових господарств.

На сьогоднішній день на території краю функціонує 20 лісових господарств. Ліси займають площу понад 52% і попри вирубування площа лісового фонду за минулі роки збільшилася. Крім окраси краю, дохід від лісових господарств становить одну з найбільш вагомих часток у бюджеті. А для того, щоб отримати прибуток, необхідно заготовити ліс, який після вирубки також необхідно відновити. Хоча навіть якщо лісівники не будуть відновлювати ліси, то вони все одно виростуть. Але питання виникає: який буде породний склад і коли відновиться вирубаний ліc?

Гуцули кажуть гостям: «Якщо ви що-небудь хороше побачили, тоді розповідайте всім, а якщо погане – тільки нам». Тому спробуємо розповісти тільки хороше. Адже погане шукати не потрібно, ітак вистачає фейків про лісове господарство.

Проблема знеліснення торкається всього світу. На Закарпатті вона також актуальна. Чому ж це не зупинити? Хтось навіть може назвати акт вирубування гучним словом “ВАРВАРСТВО”…. Та тому, що ліс хворіє. А ліс як людина, його лікують, а коли ліки не допомагають, то ліс вмирає. І на його місці висаджують молоді дерева з лісових ясел. Загалом на площі в 2047 гектарів цього року буде висаджено 5,5 МІЛЬЙОНІВ ДЕРЕВ. Ось тільки в одному Рахівському лісодослідному господарстві, відповідно до лісокультрного фонду, заплановано заліснити всі суцільні зруби та створити лісові культури на площі 68,4 га. Лісові ділянки, де є достатня кількість природного підросту, заплановані під природне поновлення, загальна площа якого становить 133,7 га. Для успішного лісовідновлення цих ділянок планується часткове введення головних та супутніх деревних порід. І лісовідтворення майже завершено. Через карантин цього року не вдалося розгорнути на теренах Закарпаття акцію з лісовідтворення масштабно, однак у віртуальному просторі немає нічого неможливого.

Лісівництво – чи не єдина галузь в Україні, яка залишається державною і демонструє постійне зростання. А лісівники – великі трудівники та патріоти нашої країни.

Проблема знеліснення і деградації лісів загальносвітова – зусилля з лісовідновлення потрібні в більшості країн. Однак перш ніж критикувати лісівників, оголошувати акції з лісовідновлення, братися за лопату […]