Гранти на розвиток бізнесу: як отримати та які податкові наслідки

1 місяць ago admin 0


Грантова допомога для підприємств – це чудова можливість отримати додаткове фінансування на розвиток бізнесу.

Здається, ніби все просто: знайти грант, заповнити заявку, отримати кошти та розвивати бізнес, але й тут є свої особливості. Давайте спробуємо розібратись, через які перепони потрібно пройти задля отримання омріяного фінансування на розвиток бізнесу.

Пошук грантових оголошень

Для початку пропонуємо зосередитись на пошуку грантових оголошень.

Грант – це вид фінансової підтримки, яка надається з метою реалізації проєкту, отримання освіти, розвитку бізнесу тощо, і не потребує повернення коштів. Грантова допомога надається як державними інституціями, так і приватними та міжнародними донорськими організаціями. На сьогоднішній день немає єдиної платформи для публікації грантових оголошень. Кожна організація самостійно вирішує на якій платформі оприлюднити інформацію про грант. Грантові оголошення на власних ресурсах публікують як державні інституції, так і чимало українських спеціалізованих платформ. Постійний моніторинг цих ресурсів дозволить вчасно отримати відповідну інформацію.

Усі грантові оголошення, направлені на досягнення певної мети – це може бути:

  • підтримка певної категорії населення (ветерани та їхні сім’ї, студенти, аспіранти, молодь, представники творчих професій тощо)

  • галузеві (підтримка підприємств переробної промисловості, енергетичних підприємств, проєкти, пов’язані з протидією дезінформації, кіберзахистом, тощо)

  • збільшення експортного потенціалу підприємств, розвиток українських стартапів, просування проєктів тощо.

Під час ознайомлення з грантовими оголошеннями, насамперед потрібно звертати увагу саме на мету цього грантового конкурсу, чи відповідає вона вашому проєкту. Пропонуємо декілька безкоштовних площадок, де ви можете розглянути грантові програми для свого бізнесу:

1. Конкурси | Громадський Простір (prostir.ua)

2. business.diia.gov.ua/marketplace/finansuvanna

3. EU4Business в Україні

4. Ресурсний центр ГУРТ (gurt.org.ua)

5. eTendering – Search for call for tenders (europa.eu)

6. Каталог можливостей | «House of Europe»

7. Активні програми | Фонд Східна Європа (eef.org.ua)

Більшість грантових оголошень має обмежений термін для подання заявок. Цей термін може сягати від тижня до декількох місяців, але й в цьому випадку не варто залишати все на останній день. Останнім часом усе частіше організатори проводять онлайн конференції, на яких детально розповідають про умови участі, відповідають на запитання потенційних учасників. Такі установчі сесії є гарною можливістю для підприємців розібрати спірні моменти, що виникають при ознайомлені з документацією, з’ясувати для себе, чи дійсно їх проєкт відповідає меті цього конкурсу.

Подання грантових заявок

Після остаточного прийняття рішення щодо участі в грантовому конкурсі, потенційним учасникам конкурсу потрібно починати формування необхідного пакета документів і/або заповнювати анкети грантонадавачів. Поданий проєкт необхідно описати таким чином, щоб підкреслити його переваги і потенціал. Інформацію потрібно формувати так, щоб вона була лаконічною, без додаткових заглиблень у загальну сферу реалізації проєкту. Учасникам конкурсу потрібно якомога більше зробити без донорської допомоги – це покаже як всю серйозність їхнього задуму, так і те, що вони врахували всі деталі. Для цього потрібно:

  • провести дослідження ринку,

  • продумати етапи реалізації проєкту,

  • вказати очікуваний результат після кожного етапу,

  • показати, що проєкт доопрацьований та готовий до фінансування.

Подання інформації структуровано, з усіма деталями, зазвичай отримує позитивні відгуки від організаторів.

При складанні фінансової частини документації потрібно діяти чітко, згідно з інструкціями грантонадавачів. У грантових оголошеннях часто пишеться, які саме витрати можуть бути покриті грантовим фінансуванням. Обов’язково потрібно це враховувати при складанні фінансової частини.

Перед поданням заявки необхідно зареєструватись на платформі, яку визначив для себе організатор конкурсу, і заповнити всі необхідні поля. Не бажано робити це в останній день, тому що можуть виникнути технічні збої, пов’язані з великим навантаженням на платформі.

Звісно, подання грантової заявки потребує певних знань і досвіду. Деякі організації наймають в штат відповідних фахівців, деякі співпрацюють з компаніями, що спеціалізуються на супроводі участі в грантових програмах. Ці різні шляхи направлені на досягнення однієї мети – отримання грантової допомоги.

Оподаткування грантової допомоги

Статтею 14.1.277-1 Податкового кодексу України визначається поняття бюджетного гранта: це цільова допомога у вигляді коштів або майна, що надається на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного і/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проєкту, або програми у сферах культури, туризму, а також у секторах креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах, у порядку, встановленому законом. Перелік надавачів бюджетних грантів визначає Кабінет Міністрів України, наразі він містить лише дві організації – Український культурний фонд і Фонд розвитку підприємництва.

Статтею 170.7-1 Податкового кодексу України визначено, що не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу фізичної особи, – платника податку або підприємця, – дохід у вигляді саме бюджетного гранта.

Отримані суми інших грантів (тобто, які не відповідають вищенаведеному визначенню бюджетного гранта) підлягають оподаткуванню на загальних умовах.

Підсумуємо, що грантові конкурси – це можливість для розвитку та вдосконалення бізнесу. Здебільшого, ці кошти надаються на безоплатній та безповоротній основі.

Ми радимо не втрачати можливостей та брати участь у всіх відповідних бізнесу конкурсах. І дуже важливо не розчаровуватись при отриманні відмови в грантовому фінансуванні. Варто сприймати це як можливість доопрацювати проєкт і подати наново. Більшість організацій надають зворотній зв’язок, тому цією можливістю слід скористатись.

Джерело @

Ліга:Закон