Функції господарського суду та державного органу у процедурі банкрутства

4 місяці ago admin 0


Кодексом України з процедур банкрутства (далі по тексту – КУзПБ) визначено, що у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з-поміж арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов’язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, господарський суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному вебпорталі судової влади України.

У ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає:

  • скарги на дії (бездіяльність) ліквідатора та здійснює інші повноваження, передбачені Кодексом;
  • заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом;
  • спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс. Заслухавши звіт ліквідатора та думки кредиторів суд постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Відповідно до положень статті 1 КУзПБ, державний орган з питань банкрутства є учасником у справі про банкрутство. Державний орган з питань банкрутства сприяє створенню організаційних, економічних, інших умов, необхідних для реалізації процедур відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, у тому числі процедур банкрутства державних підприємств і господарських товариств, у статутному капіталі яких більш як 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Мін’юст є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань банкрутства, а також є державним органом з питань банкрутства.

Міжрегіональні управління підпорядковуються Міністерству юстиції України та є його територіальними органами. Одним з основних завдань міжрегіональних управлінь є реалізація державної політики з питань банкрутства. Міжрегіональне управління відповідно до покладеного на нього завдання бере участь за дорученням Мін’юсту у справі про банкрутство і користується процесуальними правами та несе процесуальні обов’язки учасника у справі про банкрутство.

Джерело @

Судова влада України