Європейські фермери борються з Україною не лише за ринок, а й за фінансування

7 місяців ago admin 0


Українські товаровиробники постійно потерпають від дій низки країн ЄС, які намагаються обмежити постачання агропродукції. У разі євроінтеграції ситуація може ускладнитись.

Таку думку висловив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук, повідомляє пресслужба ВАР.

«Все почалося ще в травні з  інтенсивних перемовин, потім настала фаза постійних обмежень експорту. Це  сигнали, що в процесі євроінтеграції України, особливо в аграрній сфері, нас чекають випробування. Приєднання України до ЄС передбачає виконання низки вимог, з яких близько 40% спрямовані саме на аграрний сектор», — зазначив Денис Марчук.

Можлива інтеграція України в ЄС — це серйозна складова, яка призводить до посилення протестів  європейських фермерів, додає він. 

«Виявляється, що українська агропродукція є більш конкурентоспроможною на європейських ринках навіть без прямих дотацій. Завдяки конкурентоспроможності малого та великого бізнесу українські товаровиробники здатні конкурувати з європейськими навіть з урахуванням транспортних витрат. Уявіть, якщо Україна отримає систему підтримки, яка існує в ЄС, де 50% дотацій розподіляються між виробниками в самому союзі», — зауважує заступник голови ВАР.

Боротьба українських та європейських виробників йде не лише за місця на полицях супермаркетів, але й стосується розподілу коштів.

«Розрахунки показують, що за повного членства України в ЄС дотації для українських виробників можуть становити близько 10 млрд. Якщо ми почнемо отримувати ці кошти, це може не подобатися іншим країнам. Боротьба йде не лише за місця на ринку, але й за фінансові ресурси», — підсумував Денис Марчук.

Джерело @

AgroPortal