Зростання тарифів на електроенергію не на часі: ФРУ підготувала свої пропозиції НКРЕКП

5 місяців ago admin 0


Додаткові витрати промислових підприємств через подорожчання тарифів на електроенергію вимір мільярдів гривень. Виходячи із структури витрат енергетиків, бачимо компромісні рішення.

16 листопада НКРЕКП було схвалено проекти тарифів на 2024 р., згідно яких передбачається:

– зростання тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління з 95,54 грн/МВт.год до 100,37 грн/МВт.год (+5%),

– зростання тарифу на послуги з передачі електроенергії з 485,10 грн/МВт.год до 592,89 грн/МВт.год (+22%).

Федерація роботодавців України звернулась до Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Національної енергетичної компанії «Укренерго», Міністерства економіки України та Міністерства енергетики України.

У разі зростання тарифу на послуги з передачі електроенергії витрати українських підприємств збільшаться більш ніж на 11 млрд. грн. Ще +1,7 млрд. грн. грн витрат промисловців коштуватиме збільшення тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління.

Федерація роботодавців України вважає: таке зростання тарифів є необґрунтованим та небезпечним для української економіки та матиме негативний вплив на конкурентоздатність української продукції як в межах України, так і за кордоном. Такий додатковий фінансовий тягар на бізнес під час війти може призвести до негативних наслідків для національної економіки. В умовах російської агресії проти України стабільність роботи промисловості надважлива в контексті поточного забезпечення Збройних сил України та інших військових формувань, допомоги населенню та подальших планів з відновлення руйнувань, які зазнала наша держава.

Ми пропонуємо оптимізувати структуру витрат, закладених у тарифи, зокрема шляхом реструктуризації тіла кредитів НЕК «Уркенерго» та часткової капіталізації відсотків по них, що дасть змогу відтермінувати платежі на період після закінчення воєнного стану, скорочення витрат на допоміжні послуги.

Також враховуючи, що НБУ прогнозує зростання реального ВВП у 2023 році до 4,9%, то у 2024 р. аж ніяк не має скорочуватися обсяг споживання (передачі) електроенергії порівняно з 2023 р.

Тож у своїх зверненнях, Федерація роботодавців України пропонує тариф на послуги з передачі електроенергії залишити на рівні 485,10 грн/МВт.год, а тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління встанови на рівні не вище 88,39 грн/МВт.год.

Джерело @

Федерація роботодавців України