Особливості оподаткування в період дії воєнного стану – спільний вебінар ДПС та АППУ

7 місяців ago admin 0


ДПС та Асоціація платників податків України продовжують серію спільних вебінарів для платників з актуальних питань оподаткування у період дії воєнного стану.

Під час сьогоднішнього заходу учасники розглянули питання декларування податку на прибуток підприємств, правильність заповнення декларації, формування її показників та особливості подання декларації за три квартали 2023 року.

Представники ДПС, зокрема, надали розʼяснення щодо відображення у деклараціях з податку на прибуток різниць, повʼязаних зі списанням безнадійної заборгованості та з боргами перед нерезидентами з країни-агресора; прокоментували порядок відображення операцій по списанню майна, в тому числі необоротних активів, що було знищено, зруйновано, передано безоплатно на потреби Збройних сил України та/або постраждалим; податковий облік необоротних активів, які тимчасово не використовуються підприємством.

У частині податку на додану вартість мова йшла про врахування обсягів операцій, здійснених у період перебування на спрощеній системі оподаткування, для цілей обовʼязкової реєстрації платником ПДВ; формування податкового кредиту у період дії воєнного стану; період реєстрації платником ПДВ в ЄРПН податкових накладних, складених за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими до переходу на спрощену систему і не зареєстрованими в ЄРПН до такого переходу, тощо.

Крім того, учасникам заходу було розʼяснено особливості справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, юридичними особами в Україні у період дії воєнного стану.

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.

Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.

Пресслужба Державної податкової служби України