До уваги платників, які перейшли на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки

12 місяців ago admin 0


Фахівці ГУ ДПС у Закарпатській області інформують, чи буде збільшена сума реєстраційного ліміту покупця, у разі коли податкова накладна складена продавцем за операцією, яка відбулась до дати переходу покупця на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки, а зареєстрована в ЄРПН – після переходу покупця на спрощену систему оподаткування.

Відповідно до п. 200 прим. 1.1 ст. 200 прим. 1 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI система електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ) забезпечує автоматичний облік в розрізі платників податку, зокрема, суми податку, на яку платники мають право зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних (далі – реєстраційна сума), а також суми податку, що містяться у складених та отриманих податкових накладних та розрахунках коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

Формула, за якою здійснюється обрахунок реєстраційної суми, визначена п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ. Величина кожного із показників, що є складовими такої формули, формується автоматично та змінюється у міру надходження до СЕА ПДВ інформації, зокрема, щодо зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування до них, митних декларацій та аркушів коригування до них, зарахованих на рахунок у СЕА ПДВ коштів, поданої податкової звітності та іншої інформації, визначеної п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ, яка впливає на показники складових формули.

Пунктом 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ визначено, що складовою формули за якою обраховується реєстраційна сума, є зокрема, показник SНаклОтр – загальна сума податку за отриманими платником податковими накладними, зареєстрованими в ЄРПН, податковими накладними, складеними платником податку відповідно до п. 208.2 ст. 208 ПКУ та зареєстрованими в ЄРПН, та розрахунками коригування до таких податкових накладних, зареєстрованими в ЄРПН.

Водночас, згідно з п.п. 9.5 п. 9 підрозд. 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ платникам єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Відповідно до п. 9 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 «Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість» не враховуються під час разрахунку показника SНаклОтр суми податку за отриманими платником податку податковими накладними та/або розрахунками коригування, зареєстрованими в ЄРПН, що складені за операціями, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає (припадала) на період, протягом якого платник податку застосовував спрощену систему оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Для осіб, реєстрація яких платником податку є призупиненою відповідно до п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, обрахунок показників, визначених п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, призупиняється на період використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, та продовжує обраховуватися після відновлення реєстрації відповідних осіб платниками податку з 1 числа місяця, наступного за місяцем, у якому припинено використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

ДПС у Закарпатській області