Що зміниться для підприємців з 1 жовтня та про використання РРО/ПРРО говорили податківці з платниками Баранинської ТГ

7 місяців ago admin 0


Тривають зустрічі податківців Головного управління ДПС у Закарпатській області з платниками територіальних громад. Сьогодні така зустріч, у форматі семінару, пройшла для платників Баранинської територіальної громади.

Основний акцент під час спілкування податківці робили на новаціях податкового законодавства, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Один із головних меседжів роз’яснювальної роботи, яку працівники податкових органів Закарпаття проводять для підприємців області, полягає в тому, що кожна надана клієнту послуга чи проданий товар за готівку передбачає обов’язкову видачу фіскального чеку. Податківці зауважують, що таким чином підприємець не тільки засвідчує, що провадить бізнес за чесними правилами, а й підтверджує свою професійну ділову репутацію. Адже правильно проведена розрахункова операція – не тільки обов’язок підприємця, це також викликає довіру у покупця чи клієнта і є підтвердженням легально наданої послуги чи придбаної продукції.

Фахівці ДПС звернули увагу присутніх і на те, що обов’язкове застосування РРО чи ПРРО передбачено ще з 1 січня 2022 року для усіх суб’єктів господарювання, окрім платників першої групи спрощеної системи оподаткування. Відтак Закон України № 3219 поступово повертає бізнес на довоєнні умови оподаткування. Зокрема, за непроведення фіскалізації або проведення її з порушеннями з 1 жовтня цього року до торгівців застосовуватимуть штрафні санкції, розмір яких залежатиме від кількості зафіксованих порушень та виду проданого товару, і становитиме від 25% до 50%. Для тих підприємців, які продають підакцизні товари – 100 та 150%.

Згаданим вище Законом відновлено також і обов’язкову сплату єдиного податку та значно розширено коло дозволених перевірок, які здійснюють контролюючі органи. Тож, щоб під час перевірок у суб’єктів господарювання не виникало неприємних несподіванок у вигляді податкових донарахувань, податківці радять працювати виключно в правовому полі.

Крім того, податківці поінформували платників про особливості визначення та сплати мінімального податкового зобов’язання, електронні сервіси від ДПС, які стануть в нагоді платникам, та відповіли на запитання, які цікавили присутніх.

ДПС у Закарпатській області