ДПС співпрацює з іноземними партнерами у напрямі виконання критеріїв для вступу до ЄС

8 місяців ago admin 0


Завершився навчальний візит делегацій Міністерства фінансів України та ДПС до Братислави, Словаччина. Під час перебування  представники відомств ознайомились з найкращими практиками і досвідом Словаччини у сфері гармонізації податкового законодавства країни з законодавством Європейського Союзу на етапі вступу країни до ЄС та реалізації податкової політики у складі Євросоюзу. 

Учасниками делегацій також були розглянуті особливості оподаткування податком на додану вартість (визначення податкових зобов’язань з урахуванням умов місця постачання, експорту/імпорту товарів/послуг, відшкодування ПДВ), акцизним податком (групи підакцизних товарів, умови відстрочення сплати податкових зобовʼязань, неоподатковуваного обігу в межах ЄС), податком на прибуток (особливості визначення/оподаткування контрольованих операцій тощо). 

Під час робочих зустрічей обговорювались існуючі системи аналітики та визначення податкових розривів, що буде корисним при розробці або перегляді нормативних актів для вступу в ЄС, а також для використання в діючих умовах оподаткування в Україні; ознайомились з практичними аспектами застосування директив ЄС щодо боротьби з ухиленням від оподаткування і шахрайством, уникненням подвійного оподаткування, зокрема АТАD, GAAR, SAAR, PILLAR (І-ІІ), заходів BEPS, тощо.

Також колеги з податкової адміністрації Словаччини продемонстрували свої ІТ-системи «E-kasa» та «Е-аudit». 

Візит організовано за підтримки проєкту «Програма підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM): компоненти 1, 3 і 4» та Представництва Європейського Союзу в Україні.  

Проведення таких навчань – важливий і необхідний крок на шляху до вступу України до ЄС, корисний для застосування позитивного досвіду у поточній роботі, а також посилення двосторонніх зв’язків та налагодження тісних контактів.

Прямуємо до європейського майбутнього разом!

Пресслужба Державної податкової служби України