Фахівці ДПС Закарпаття провели робочу зустріч із платниками щодо застосування РРО/ПРРО

8 місяців ago admin 0


Напередодні податківці Головного управління ДПС у Закарпатській області провели робочу зустріч із платниками Воловецької, Жденіївської та Нижньоворітської територіальних громад.

Насамперед, під час заходу працівники податкових органів краю розповіли присутнім про новації податкового законодавства, запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким передбачено поступовий перехід країни на довоєнне оподаткування. Зауважили, що положення вказаного Закону відновлюють обов’язкову сплату єдиного податку, також Законом скасовано спеціальний режим оподаткування за ставкою 2%, відновлено відповідальність бізнесу за незастосування касових апаратів та частково знято мораторій на проведення податкових перевірок.

Під час зустрічі значну увагу приділили питанню застосування суб’єктами господарювання, зокрема фізичними особами – підприємцями, реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій. Податківці поінформували присутніх, що з 1 жовтня цього року відновлюються штрафні санкції за порушення використання РРО/ПРРО. Використовувати касові апарати обов’язково повинні  фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп, при здійсненні розрахункових операцій у готівковій або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток. РРО та/або ПРРО не потрібно використовувати спрощенцям 1 групи, а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

Як показує практика, все більше представників бізнесу обирають сучасні програмні РРО. Безоплатний ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах. Зауважимо, що працівники податкових органів Закарпаття, завжди готові надати консультацію щодо встановлення та використання як РРО, так і ПРРО.

ДПС у Закарпатській області