Представники ДПС та асоціацій платників податків обговорили актуальні питання застосування РРО/ПРРО

8 місяців ago admin 0


Питання застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій в умовах дії Закону України від 30.06.2023 № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» стали предметом обговорення під час зустрічі представників ДПС та платників податків.

У заході взяли участь представники асоціацій «Рада міст», приватних роботодавців, Української Ради Бізнесу, Української асоціації прямого продажу, Економічної експертної платформи.

Директор Департаменту податкового аудиту ДПС Тетяна Доценко, зокрема, підкреслила, що останні законодавчі зміни не призведуть до тиску на бізнес, оскільки ДПС використовує ризикоорієнтований підхід до планування перевірок і перевірятимуться лише ті платники, які мають високий ризик порушення законодавства. Також ДПС вживаються відповідні заходи реагування у випадках надходження скарг споживачів, звернень органів місцевого самоврядування.

Громадяни мають можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо:

незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;

відмову у розрахунку банківською карткою;

завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби;

неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;

здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Під час конструктивного діалогу фахівці ДПС надали детальні відповіді на запитання, які надійшли від представників асоціацій платників щодо порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також розглянули пропозиції з удосконалення вимог до застосування РРО/ПРРО, особливостей їх застосування у різних сферах господарської діяльності.

Сторони домовилися підтримувати співпрацю та надалі проводити подібні зустрічі, присвячені розгляду практичних кейсів та проблемних питань, адже лише спільна робота дає результат.

ДПС завжди готова до співпраці, взаємодії та відкритого діалогу з бізнесом та громадськістю, прагне не лише оперативно роз’яснювати податкові новації, а й надавати фахову допомогу кожному – лише спільна робота вирішує складні питання.

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.

Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.

Пресслужба Державної податкової служби України