До якого контролюючого органу необхідно звертатись ФО для проведення звірки даних по транспортному податку?

9 місяців ago admin 0


Відповідно до п.п. 267.6.10 п. 267.6 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізичні особи – платники транспортного податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

а) об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

б) розміру ставки податку;

в) нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема, документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Фізичні особи – нерезиденти у порядку, визначеному п. 267.6 ст. 267 ПКУ, звертаються за проведенням звірки даних до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування.

Разом з тим, фізичні особи, які мають кваліфікований електронний підпис, мають можливість переглянути інформацію щодо складених податкових повідомлень-рішень та нарахованих сум транспортного податку, в приватній частині Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС та обрати меню «ЕК для громадян».

Слід зазначити, що звірки платників податків проводять головні управління ДПС в областях та м. Києві.

Отже, для звірки даних щодо транспортного податку фізичні особи звертаються письмово (поштою) або в електронній формі (через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету) до головних управлінь ДПС в областях та м. Києві за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) або за місцем реєстрації об’єктів оподаткування (для фізичних осіб – нерезидентів).

Водночас, з урахуванням наказу ДПС від 28.03.2022 № 173 «Про забезпечення безперебійної роботи територіальних органів ДПС» зі змінами та доповненнями, в умовах дії правового режиму воєнного стану письмові звернення щодо звірки даних у паперовому вигляді, адресовані головним управлінням ДПС в областях та м. Києві, можуть бути подані особисто до будь-якого Центру обслуговування платників податків.

ДПС у Закарпатській області