Податківці Закарпаття провели робочу зустріч із членами Громадської ради та працівниками Закарпатської ОВА

8 місяців ago admin 0


Податківці Головного управління ДПС у Закарпатській області провели робочу зустріч з керівництвом і членами Громадської ради при Закарпатській ОВА та очільником і працівниками департаменту економічного та регіонального розвитку Закарпатської ОВА.

Під час заходу про вступ у дію Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким передбачено поступовий перехід країни на довоєнне оподаткування, присутнім розповів Степан Кіяк, заступник начальника ГУ ДПС у Закарпатській області. Відтак фахівці податкових органів поінформували, що положення зазначеного вище Закону відновлюють обов’язкову сплату єдиного податку та скасовують спеціальний режим оподаткування за ставкою 2%. Також відновлено відповідальність бізнесу за незастосування касових апаратів та частково знято мораторій на проведення податкових перевірок.

Під час спілкування податківці зробили акцент на ключовому питанні зустрічі – застосуванні суб’єктами господарювання, зокрема фізичними особами – підприємцями, реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій. Наразі пріоритетом податкової служби є доведення до представників бізнесу, фізичних осіб – підприємців, органів місцевого самоврядування інформації щодо важливості застосування РРО/ПРРО, проведення з ними роз’яснювальної роботи щодо переваг відповідного програмного забезпечення.

Податківці звернули увагу присутніх, що з 1 жовтня цього року відновлюються штрафні санкції за порушення використання РРО/ПРРО. Використовувати касові апарати обов’язково повинні  фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку ІІ-IV груп, при здійсненні розрахункових операцій у готівковій або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток. РРО та/або ПРРО не потрібно використовувати спрощенцям 1 групи, а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства. Як показує практика, все більше представників бізнесу обирають сучасні програмні РРО. В свою чергу, працівники обласного податкового відомства завжди готові надати консультацію щодо встановлення та використання як РРО, так і ПРРО. Для цього у Головному управлінні ДПС у Закарпатській області функціонують телефонні «гарячі лінії», звернувшись на які, підприємці зможуть отримати відповіді на актуальні запитання.

ДПС у Закарпатській області